Ünnep előtt ismét elkel a segítség

A MikulásGyár idén december 1-jén is megnyitja kapuit.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 12. 03. csütörtök2020. 12. 03.
Ünnep előtt ismét elkel a segítség

Vasárnap meggyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az advent – adventus domini, az Úr eljövetele – a keresztény hívek körében a várakozás időszaka, amit hagyományosan a karácsonyt megelőző négy vasárnapon ünnepelnek. Az első adventi vasárnap minden évben november 27. és december 3. között jön el. A hagyományos koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya díszeleg, más-más jelentéssel. A lilák jelzik, hogy „bűnbánati időszakban va­­gyunk”, a rózsaszín pedig advent második vasárnapján ég, ez a remény gyertyája. Amire most mindennél nagyobb szüksége van az emberiségnek.

Az idei advent más lesz, mint amihez hozzászoktunk vagy amire vágyunk. A járvány most azokat is csendre inti és nyugalomra marasztalja, akik máskor – számos egyéb teendőjük közepette – előszeretettel vetik bele magukat az ünnepi forgatagba, erejüket megfeszítve, sokszor kapkodva és rohanva készülnek a karácsonyra. Ez év végén a legtöbb városban elmaradnak a karácsonyi vásárok, az iskolai, munkahelyi ünnepségek és más közös programok, a Mikulások sem járhatnak házról házra.

Kezdetben csak egy adventi vasárnapot ünnepeltek. A VII. században Nagy Szent Gergely pápa állapította meg négyben számukat, és 1570-ben V. Pius pápa tette kötelezővé az adventi időszakot a katolikus egyházban. Régen advent kezdetét éjféli harangzúgás jelezte, szigorú böjtöt tartottak, és hajnali misére (roráte) jártak a hívők – írja a mult-kor.hu történelmi portál.

A MikulásGyár azonban idén december 1-jén is megnyitja kapuit. A járványhelyzetre tekintettel a szervezők főként tartós élelmiszereket, tisztálkodási és fertőtlenítőszereket várnak december 20-ig. Használt adományokat a járvány miatt biztonsági okokból nem fogadnak.

A felajánlásokat most is a Magyar Vöröskereszt önkénteseinek segítségével gyűjtik, akik gondoskodnak arról is, hogy a legjobb helyre kerüljenek az adományok, amelyeket ezúttal nem a Hősök terénél, hanem a Lurdy-ház mellett és az Auchan 24 magyarországi áruházában várják.

Aki az adományát nem tudja személyesen elvinni a gyűjtőpontok valamelyikére, térítésmentesen feladhatja a postán. A csomagra csak azt kell ráírni: „MikulásGyár”.

Ezek is érdekelhetnek