Nem maradnak magukra

Egyszülős családban élni fokozott szegénységi kockázatot jelent, és a gyerekek esélyegyenlőségére is kihat. Jövő év január elsejétől jelentősen emelkedik az árvaellátás összege, és az elmaradt tartásdíjjal kapcsolatban is fontos változások várhatók.

Család-otthonBiczó Henriett2021. 06. 16. szerda2021. 06. 16.

Kép: Ramóna és Rozi SZÉRA családok átmeneti otthona szociális munka ellátás hajlék bentlakásos intézmény szegénység segély 2019 05 16 Fotó: Kállai Márton

Nem maradnak magukra
Ramóna és Rozi SZÉRA családok átmeneti otthona szociális munka ellátás hajlék bentlakásos intézmény szegénység segély 2019 05 16 Fotó: Kállai Márton

Magyarországon 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő, e famíliákban több mint félmillió gyereket nevelnek. Az egyszülőség az élet szinte minden területére – a családok pénzügyi helyzetére, a gyerekek életesélyeire, a szülők munkavállalására és egészségi állapotára – hatással van.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005-ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse az egyedülálló szülőket, és három éve a fővárosban – mert ott él a legtöbb érintett – megnyitották az Egyszülős Központot. A falvakban és a kisvárosokban jobb a helyzet, de a központnak tizenegy vidéki klubja is megalakult.

A civil szervezet képviselői igencsak ak­­tívak: támogatják a szülőket a munkavállalásban, krízishelyzetekben jogi és pszicholó­giai tanácsot adnak, szülősegítő és gyermekprogramokat szerveznek. Létjogosultságuk és aktivitásuk megkérdőjelezhetetlen, s jelentős a szerepük abban is, hogy 2022. január elsejétől az árvaellátás és a tartásdíj kérdését is érintő új törvényi szabályozások lépnek életbe.

Hazánkban 57 ezer árva gyerek él, akik elveszítették az egyik vagy mindkét szülőjüket. Az árvaellátás összegét aszerint számolják ki, hogy az adott pillanatban mennyi nyugdíj járna a szülőnek az addigi jövedelme alapján, s ennek a 30 százalékát kapja a gyerek. Az árvaellátás minimuma – 24 500 forint – évek óta változatlan, ami a duplájára, 50 ezer forintra nő, vagyis ez az összeg azoknak a gyerekeknek is jár, akiknek a szülei kevesebbet kerestek.

A másik döntés a tartásdíj behajtásának nehézségeit rendezi.

– Az egyszülős gyerekek negyede, körülbelül 90 ezren nem kapják meg az őket illető tartásdíjat, azaz ennyi gyerekről nem gondoskodik megfelelően a másik szülő – mondta Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője. – Az Országgyűlés előtt van a törvényjavaslat, melynek révén egyszerűbb, gyorsabb és szigorúbb lesz az elmaradt tartásdíjak behajtása. Ma Magyarországon az fizet tartásdíjat, aki akar, és sajnos sok szülő megtalálja a kiskaput. Az érintett gyerekek fele szegénységben él.

Az elmaradt tartásdíjat megelőlegezheti az állam, de ebben is változások várhatók. Eddig csak azok a családok kérhették, ahol az egy főre jutó jövedelem kevesebb havi 57 ezer forintnál. A jövőben valamennyi família jövedelemhatártól függetlenül igényelheti. A megelőlegezett tartásdíj maximuma a mostani 14 500-ról 50 200 forintra emelkedik.

A számok nyelvén... - Az elmúlt 40 évben megduplázódott az egyszülős családok aránya hazánkban. - Száz egyszülős családból csaknem kilencvenben az anya neveli a gyereket. - Sok nőt várandósan hagytak magukra, vagy egyedül vállaltak gyereket, 2013-ban a kicsik 47,5 százaléka született házasságon kívül. - A fogyatékossággal élő gyerekek aránya magasabb az egyszülős családokban.

Az állam a jelenlegi fél évhez képest már három hónapos elmaradásnál átvállalja a fizetést. Fontos előrelépés, hogy a továbbiakban nem a szülőnek kell harcolnia azért, ami törvényesen jár neki, hanem az állam hajtja be az elmaradt összegeket. Négy évvel ezelőtti adatok szerint mindössze nyolcezren kérték a megelőlegezett tartásdíjat – valószínűleg ez a szám növekedni fog, hogy nem a szülőknek kell hivatalról hivatalra járniuk.

Az Egyszülős Központ az elmúlt három évben 15 900 családnak segített valamilyen formában. A pandémia ideje alatt 12 tonna élelmiszert osztott szét a rászorulók között, és 175 család kapott laptopot, így a gyerekek becsatlakozhattak az online oktatásba.

A nyaraltatás évről évre a legnépszerűbb támogatási forma, hiszen ezt az élményt sokan nem tudják megadni a gyerekeiknek. A tervek szerint az idén 2200 egyszülős gyermeknek szereznek felejthetetlen élményt a táborokkal és családi nyaralásokkal. A táborok ára szimbolikus lesz, mindössze ezer forint egy hétre.

Ezek is érdekelhetnek