Befagyott váll gyógyítása

A vállízület fokozatos elmerevedése, az éjszakai nyugalmat zavaró erős fájdalom érzete a befagyottváll-szindróma jelei lehetnek. Ezekkel mielőbb szakorvoshoz kell fordulni, mert az elhanyagolt állapot visszafordíthatatlan funkcióvesztéssel jár.

Család-otthonB.Pintér Dalma2022. 06. 13. hétfő2022. 06. 13.

Kép: isolated woman palpation left shoulder and multi exposure with head of humerus bone, Fotó: Shutterstock

Isolated,Woman,Palpation,Left,Shoulder,And,Multi,Exposure,With,Head
isolated woman palpation left shoulder and multi exposure with head of humerus bone
Fotó: Shutterstock

– A betegség hátterében az ízületi tok és a szalagrendszer kezdetben akut, később hegesedéssel járó krónikus gyulladása áll. Az eleinte mérsékelt panaszok fokozatosan erősödnek, egy idő után a mindennapi életben is jelentős nehézséget, munkaképtelenséget okozva olykor hetekig-hónapokig táppénzre kényszerítik az érintett 40–60 éves korosztályt – mondja dr. Antal Imre egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika Váll- és Könyöksebészeti Részlegének vezetője.

A befagyott váll problémájának észrevétlen kialakulásához az is hozzájárul, hogy bár a beteg kezdetben a vállízület lassan fokozódó merevségét a lapocka mozgásainak segítségével még kompenzálni tudja, ám később ez a lehetőség is kimerül. A páciensek részben az erős fájdalom miatt fordulnak orvoshoz, illetve akkor keresik fel, amikor a mozgás elvesztése miatt már nem tudnak rendesen autót vezetni, dolgozni, vagy csak korlátozottan képesek mozgatni a karjukat – teszi hozzá a szakember.

A betegség hátterében állhat korábbi baleset vagy műtét, de az esetek 60-70 százalékában semmilyen konkrét tényezőre nem ve­zethető vissza. Viszont a statisztikákból jól látszik, hogy inkább a nőknél (minden tizediknél) fordul elő a befagyottváll-szindróma, a férfiak 8 százaléka érintett. Különösen veszélyeztetettek a cukorbetegek, csaknem egyharmaduknál jellemző.

A diagnózis megállapítása a vállfunkció vizsgálatán túl képalkotó eljárásokkal (röntgen, ultrahang, MRI) történik. A gyógyulás lassú, több hónapot igénybe vevő folyamat, amelyben szerepe van a páciensnek, az orvosnak és a gyógytornásznak is. A kezelés alapvetően nem műtéti úton, hanem szájon át szedhető, illetve erősebb fájdalomnál az ízületbe adott gyulladáscsökkentő injekcióval történik.

A konzervatív módszerekkel mérsékelni lehet a panaszokat, s ezzel párhuzamosan el kell kezdeni a gyógyulásban nélkülözhetetlen gyógytornát is. Az érintett betegeknek otthon is végezhető gyakorlatsort készített a Semmelweis Egyetem. A videó elérhető az intézmény honlapján, vagy a YouTube-csatornáján „Semmelweis oktatóvideók: Befagyott váll tornája” címmel.

 

Ezek is érdekelhetnek