Mielőtt alágyújtanánk

OLVASÓINK KÖZÜL többen is érdeklődtek, az idén mennyiben változtak az otthoni fogyasztásra előállított pálinka/párlat főzésének szabályai, feltételei. Nos, a válasz röviden: semmi újdonság nincs, de érdemes áttekinteni az érvényben lévő rendelkezéseket.

Család-otthonO. Horváth György2018. 02. 03. szombat2018. 02. 03.
Mielőtt alágyújtanánk

Továbbra is kötelező bejelenteni az otthoni lepárlóberendezést, mert csakis ekkor használható, illetve főzhető otthon párlat. Ezt a lakóhely szerinti önkormányzat adóhatóságánál lehet megtenni, amely erről értesíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) is. Pálinkát otthon az főzhet, aki betöltötte a 18. életévét, van hozzá gyümölcse és lepárlóberendezése. Az utóbbi legfeljebb 100 literes és elismerten párlat- előállításra alkalmas lehet. Amikor a tulajdonunkba került – vásárlás, ajándékozás stb. során –, erről 15 napon belül értesíteni kell az önkormányzatot. (Az önkormányzati adóhatóság végzi a magánfőzéssel kapcsolatos ellenőrzéseket is.)

Nos, pálinkát még nem főzhetünk, előbb párlatjegyet kell vennünk hozzá. Szükséges megbecsülnünk, mennyi pálinkánk/párlatunk lesz, s ehhez képest fizetjük meg a literenként 700 forintba kerülő párlatjegyet. Alapból azonban legalább 5 literre valót kell vásárolni, mert ez a minimum, s legfeljebb 86 liternyihez válthatunk, ami az egy családra maximum megengedett éves adag. (Figyelem, ez a 42%-os alkoholtartalmú italra vonatkozó mennyiség, tehát nem a kifőzött, általában ennél erősebb párlaté!) Azaz csakis a regisztráció és a párlatjegy megvásárlása után gyújtsunk alá a desztillálóberendezésnek. Arra is ügyeljünk, hogy másvalaki cefréjét, gyümölcsét nem dolgozhatjuk fel, mint ahogyan a kifőtt italt sem adhatjuk, ajándékozhatjuk el, otthon csak saját fogyasztásra készülhet. Aki bérfőzdében készítteti el a saját fogyasztásra szánt párlatát, figyeljen rá, hogy ott literenként 835 forint adót kell leróni, ami már nem az előbb említett 42, hanem az 50%-os alkoholtartalmú párlatra vonatkozik. A két összeg és a két töménységi arány után fizetendő összeg alkoholra vonatkoztatva azonos adóztatási szintet jelent. A mennyiségi limit is 86 liter, afelett már nagyobb az adótétel.

Ezek is érdekelhetnek