OLVASÓINK KÖZÜL többen is érdeklődtek, az idén mennyiben változtak az otthoni fogyasztásra előállított pálinka/párlat főzésének szabályai, feltételei. Nos, a válasz röviden: semmi újdonság nincs, de érdemes áttekinteni az érvényben lévő rendelkezéseket.

Mielőtt alágyújtanánk

Továbbra is kötelező bejelenteni az otthoni lepárlóberendezést, mert csakis ekkor használható, illetve főzhető otthon párlat. Ezt a lakóhely szerinti önkormányzat adóhatóságánál lehet megtenni, amely erről értesíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) is. Pálinkát otthon az főzhet, aki betöltötte a 18. életévét, van hozzá gyümölcse és lepárlóberendezése. Az utóbbi legfeljebb 100 literes és elismerten párlat- előállításra alkalmas lehet. Amikor a tulajdonunkba került – vásárlás, ajándékozás stb. során –, erről 15 napon belül értesíteni kell az önkormányzatot. (Az önkormányzati adóhatóság végzi a magánfőzéssel kapcsolatos ellenőrzéseket is.)

Nos, pálinkát még nem főzhetünk, előbb párlatjegyet kell vennünk hozzá. Szükséges megbecsülnünk, mennyi pálinkánk/párlatunk lesz, s ehhez képest fizetjük meg a literenként 700 forintba kerülő párlatjegyet. Alapból azonban legalább 5 literre valót kell vásárolni, mert ez a minimum, s legfeljebb 86 liternyihez válthatunk, ami az egy családra maximum megengedett éves adag. (Figyelem, ez a 42%-os alkoholtartalmú italra vonatkozó mennyiség, tehát nem a kifőzött, általában ennél erősebb párlaté!) Azaz csakis a regisztráció és a párlatjegy megvásárlása után gyújtsunk alá a desztillálóberendezésnek. Arra is ügyeljünk, hogy másvalaki cefréjét, gyümölcsét nem dolgozhatjuk fel, mint ahogyan a kifőtt italt sem adhatjuk, ajándékozhatjuk el, otthon csak saját fogyasztásra készülhet. Aki bérfőzdében készítteti el a saját fogyasztásra szánt párlatát, figyeljen rá, hogy ott literenként 835 forint adót kell leróni, ami már nem az előbb említett 42, hanem az 50%-os alkoholtartalmú párlatra vonatkozik. A két összeg és a két töménységi arány után fizetendő összeg alkoholra vonatkoztatva azonos adóztatási szintet jelent. A mennyiségi limit is 86 liter, afelett már nagyobb az adótétel.

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.