Paraziták támadnak!

Vírusok, baktériumok, gombák, egysejtűek szüntelen támadják a bőrünket. Közülük egyeseket kézlegyintéssel is elintézhetünk, míg mások akár a lábunkról is ledönthetnek.

Család-otthonbhj2012. 09. 05. szerda2012. 09. 05.
Paraziták támadnak!

Bőrünk – a külvilággal érintkező legnagyobb szervünk – sok bajtól óv meg bennünket. A különféle kórokozók elsősorban a felső rétegeit, máskor meg az alatta lévő szöveteket kezdik ki. A bőrfelszínen a szőrtüszők tövétől, az aprócska hámsérülésekből is nekilendülhetnek, s nem kell hozzá mindenképpen erős vakarás, vágás, égés vagy műtéti heg. A fertőzés szerencsés esetben jól körülhatárolható területen kellemetlenkedik – ilyenkor az ecsetelő, a krém, a kenőcs is megteszi –, ám ha már szélesebb fronton támad, akkor a tabletták veszik át a főszerepet, végül pedig a kórházi kezelés adhatja a megoldást.

A bőrfertőzés kockázatát fokozza a rossz higiénia, az alul- és túltápláltság, a perifériás érbetegség, a legyengült immunrendszer, a cukorbetegség (a bőr rosszabb vérellátása), vagy a bőrgyulladás, pikkelysömör miatt károsodott bőrterület másodlagos fertőzése, a csípéstől, kiütéstől, napégéstől sérült felület.

A legtöbb faggyúmirigy az arcon, a homlokon, a dekoltázson, a háton található. Serdülőkorban lép a színre a zsírosan fénylő arcbőr, a zsíros korpás hámlás a hajas fejbőrön. A fokozott faggyútermelés az aknés bőrgyulladás (seborrhoea) kialakulásában – fő tünete: hámló vörös foltok – nagy szerepet játszik. A szappanok, fertőtlenítők csak fokozzák a gyulladást. Orvosi kezeléssel csökken a pórusok mérete, szabályozható a faggyú- és verejtéktermelés, visszafordítható a gyulladásos folyamat.

A cellulitisz (nem tévesztendő össze a narancsbőrrel, ami nem fertőzés, csak esztétikai gond) leginkább a végtagokon, az arcon és a gáttájékon észlelhető. Itt a bőr piros, duzzadt és meleg, a narancshéjra hasonlít, tályogok jelenhetnek meg rajta, s hidegrázás, láz kísérheti.

Az orbánc – a cellulitisz egyik formája – javarészt az arcon pirosas, kidudorodó elváltozással jár. A kisgyermekek és az idősek különösen veszélyeztetettek, de bármely életkorban előfordulhat. Makacs, visszatérő fertőzés.

Az ótvar a bőr felső rétegeit érinti, varasodott, sárgás pörkökkel borított fekélyek vagy borsónyi, folyadékkal telt hólyagok képében jelenik meg. Viszket, enyhén fáj, elsősorban a gyermekeket érintő fertőzés, közösségben gyorsan terjed.

A leforrázott bőr szindrómánál a bőr felső rétege az égési sérüléshez hasonlóan lehámlik, ami növeli a felülfertőződés és a kiszáradás rizikóját. A betegség főként a gyermekeket és legyengült immunrendszerű egyéneket érinti. A gyógyuláshoz a kórokozót ki kell tenyészteni, majd megfelelő antibiotikumos kúrába fogni.

A bőrtályogok – a szőrtüszőgyulladás (follikulitisz), a kelés (furunkulus) és a „darázsfészek” (karbunkulus) – az elzáródott szőrtüsző és faggyúmirigy bakteriális fertőzései, tasakos elváltozások formájában lépnek fel. Érintett lehet a nyak hátsó része, a hónalj, a súrlódó felületek. Nem megfelelő higiéniás körülmények között vagy krónikus bőrbetegség meglétekor alakul ki.

Ezek is érdekelhetnek