Az önvédelemnek sok fajtája létezik. Pöltl Ákos hét modulból álló programot dolgozott ki, ahol a klasszikus fizikai önvédelemtől kezdve az internetes világban ránk leselkedő veszélyekkel is bátran szembenézhetünk.

Védjük meg magunkat, ha kell!

Azt gondolnánk, ha valaki kiskora óta karatézik vagy kungfuzik, könnyen dűlőre jut, ha a társait próbálja kimenteni valamilyen kínos helyzetből, vagy nézeteltérésbe kerül a szórakozóhelyek kidobóemberével.

Pöltl Ákos (képünkön) is így volt ezzel, ám ha néhanapján jelentősebb konfliktusba keveredett, nem mindig úgy alakultak a dolgok, ahogyan szerette volna.

önvédelem, közelharc, krav maga,

Pöltl Ákos

– Már gyerekkoromban érdekeltek a küzdősportok és a harcművészet, a rendőrtiszti főiskolára akartam jelentkezni kommandósnak. A szüleim nem örültek a döntésemnek, hosszas győzködés után végül is a Külkereskedelmi Főiskola nemzetközi kommunikáció szakára mentem, s mellette elvégeztem a közgazdasági egyetemet.

Közönségkapcsolati területen álltam munkába, miközben a küzdősportokkal soha nem hagytam fel. Az évek során az önvédelmi rendszerekkel is behatóan foglalkoztam, ami megtanított arra, hogy a sport és a valós önvédelem világa sokban különbözik egymástól.

Ez utóbbinál a túlélési mentalitás uralkodik: győzni kell, s nem minden helyzetben erővel. Ákos itthon, Finnországban és Angliában több közelharc-instruktori képzést is elvégzett. Az izraeli hadsereg kézitusarendszere – a krav maga – mellett a II. világháborús szövetségi erők közelharcrendszerével is foglalkozott. Megtapasztalta, hogy hiába tudja valaki a technikai fogásokat és trükköket, ha mentálisan nem teszi magát rendbe, esélye sincs a győzelemre.

Kell persze a fizikai erőnlét, sok ezerszer gyakorolni egy-egy mozdulatot, hogy készséggé váljon.

– Ez a képzés nem a csihi-puhiról szól, az önvédelemhez sokkal inkább higgadtság, fegyelem, azonnali döntésképesség szükséges. Fel kell tudni mérni, hogy például a támadó ivott-e alkoholt, használt-e valamilyen drogot, éppen milyen pszichés állapotba került, s megérezni azt is, amikor a legjobb megoldás eliszkolni a helyszínről.

Mostanra kiforrott Ákosnak a családok számára kidolgozott önvédelmi programja. Hét modulból áll, ami nemcsak a fizikai önvédelemről szól, hanem pszichológiai, anatómiai, elsősegély- és jogi ismeretekről is, valamint a manapság talán legfontosabb területről: a közösségi médiában a gyerekeinkre leselkedő veszélyekről.

– A gyerekek védelmének nem abban kell kimerülnie, hogy korlátozzuk az internethasználatukat. Legyen a család a saját maga testőre: a képzésen a gyerekek is megtanulják kiszűrni a veszélyt hordozó tartalmakat, személyeket, helyzeteket. A program közösségi média részének célcsoportja elsősorban a 12–16 éves korosztály.

önvédelem, tanfolyam, krav maga,

A virtuális világ egyes hatásaitól sem árt megvédeni magunkat. Fotó: Shutterstock

Több iskolával megállapodtunk, hogy ingyenes képzést tartunk, amivel egy időben felderítjük, hogy a fiatalok miként használják a közösségi média felületeit, mik az ismerkedés, üzenetküldés folyamatai, hogyan történnek a társas interakciók, milyen problémákkal, esetleg a zaklatás miféle formáival találkozhatnak.

Ez kellő támpontot ad ahhoz, hogy még célirányosabban és működőképesebben fejlesszük a programunkat, amelyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság is támogat bennünket.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.