A tipegő és a töltött káposzta

Jó, ha minden tizedik kisgyermekre jut egy bölcsődei hely - derül ki a statisztikákból. Az asszonyok pedig szívesebben vállalnak újabb csemetét, ha megfér egymás mellett a hivatás és az anyaság. Ha naponta néhány órára van kire bízniuk az örökmozgó kétévest?

Családi körCsászár Jenő2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
A tipegő és a töltött káposzta


Bár nem végeztem széles körű felmérést az udvaron homokozó másfél-két évesek körében, bizton állítom, nem mindegyikük rázná helyeslően fejét, ha megkérdezném, jó dolog-e a bölcsőde. Ennek ellenére a felnőttek jó része úgy gondolja, erre az intézményre  szükség van.
- A magyar bölcsőde nemzetközi összehasonlításban is kiváló. A titka pedig az, hogy egyetlen dolognak akar megfelelni: a gyermek igényeinek. Tiszteletben tartjuk, hogy mikor éhes, mikor ébred, mire van szüksége. S megadjuk neki, ami egy ilyen pöttömnek a legfontosabb, az érzelmi biztonságot - mondja mosolyogva Bimbó Zoltánné, az egri bölcsődei módszertani központ igazgatója. Itt fogják össze azt a szakmai munkát, melyet az északi országrész három megyéjének mintegy negyven intézményében végeznek a gondozónők .- Erőszakmentesen kell nevelni a kicsiket - magyarázza az igazgatónő. A kutatók bebizonyították, hogy a mindennapi öltöztetés, biliztetés és etetés is dühöt, haragot válthat ki a kicsikből, ha e műveleteket rosszul - azaz gépiesen, rutinszerűen - csinálják. Talán csak egy kanál főzelékkel többet "lapátolnak" a szájába, mint amennyi jólesik, és a kicsi máris borítja a spenótot.
{p}Az északi régió számos kisvárosában manapság takarékossági okokra hivatkozva öszszevonták az óvodát és a bölcsődét, így a csöppségek is nagyobb létszámú csoportokba kerülnek, és felnőttes ételt tesznek eléjük. Egy tipegő azonban ideges lesz a "tömegtől", és a töltött káposzta sem neki való.
A gondozónő nyugalma, az állandó napirend és a saját kis fekvőhely kincset ér, mert biztonságot sugall. Bár a bölcsődék már húszhetes korú csecsemőt is fogadhatnak, a szakemberek szerint jobb, ha egyéves korig az anyukája mellett maradhat a gyermek.
- Sokszor az anyuka nem tudja elengedni a gyermekét, s az ő szorongása, bizonytalansága ragad rá a kicsire - magyarázza Bimbó Zoltánné. - Egy anyának ne legyen lelkiismeret-furdalása azért, mert dolgozni is szeretne. Ha ő jól érzi magát a bőrében, később a pöttöm is kiegyensúlyozottabb lesz.
Nyugat-Európában, ahol a nők könnyebben találnak részmunkaidős elfoglaltságot, a gyermekvállalási kedv is nagyobb. Nálunk még fehér holló az olyan cég, ahol efféle foglalkoztatást ajánlanak a visszatérni vágyó kismamáknak. Ráadásul az országos adatok szerint a bölcsődei hely is kevés: a lehetséges jelentkezők csupán nyolc százalékát tudják fogadni. A szabályok is szigorúak: a gyesen levő mamák közül csak azok kérhetik a kicsi felvételét, akik legalább napi négy órában dolgoznak, vagy főiskola, egyetem nappali tagozatára járnak. Nem adhatják viszont bölcsibe a csemetéjüket azok, akik a későbbi állás reményében a munkaügyi központok átképző tanfolyamaira járnak, netán levelezőn szerzik diplomájukat. Jelenleg még a jogosultak egy részének sem jut hely.
{p}Hogyan kapaszkodjanak vissza az anyák a munkaerőpiacra? Erre ajánl választ az EU egyik programja, amelyből 8,4 milliárd forint pályázható a bölcsődék bővítésére, s egyéb, nálunk még szokatlan ellátási módok kialakítására. Játszócsoportokat, gyermekhoteleket hozhatnak létre, sőt akár családi napközit is nyithat egy amúgy is otthon tartózkodó kismama.

A cica a hibás
Milán az ellenállás nyílt formáját választotta. Minden reggel belecsimpaszkodott a csoportszoba ajtajába, és pelenkáját markolászva vörösre sírta a képét, miközben azt kiabálta: Bölcsi kész! Így aztán az anyja rendszerint hüppögve hagyta el a gyermekfelvigyázó intézményt. Jó néhány évnek kellett eltelni, mire nevetni tudtak az akkoriban készült farsangi fotón. Az oroszlánnak öltözött fiú a képen az állatok királyának álarcát öntözi könnyeivel. GÁBORKA látszólag békés beletörődéssel fogadta, hogy az édesanyja korán ébreszti, majd elviszi egy helyre, ahol idegen nénikre bízza. Napközben engedelmesen megtett mindent, így hamar a gondozónők kedvence lett. Csak akkor komorult el, mikor délután érte jöttek. Sértődötten és némán hagyta, hogy az anyja öltöztesse. Otthon sem tört meg a jég, Gábor - mint egy igazi férfi - ledobta magát a tévé elé, és bámulta a képernyőt. Rajzfilm ment, a gonosz kandúr egy ártatlan egeret kergetett. Mikor a macska utolérte áldozatát, a bölcsis végre megszólalt. - Hülye cica! - szakadt ki belőle a világfájdalom.

Ezek is érdekelhetnek