Ritmusok - érzések

Hegedű. Ha hinni lehet az ilyen-olyan népszerűségi listáknak, és persze a bulvárlapok szinten tartó híradásainak, egy bizonyos Edvin Marton nagyon népszerű Magyarországon, olyan elbűvölően tud a nők szemébe nézni, hogy teljesen elalélnak, virtuóz hegedűjátékától pedig végérvényesen odavesznek. Jó, legyen a mi Edvinünk, a mi Martonunk szupersztár.

Családi körBorzák Tibor2004. 07. 23. péntek2004. 07. 23.
Ritmusok - érzések

A fiatalember előbb elvégezte a Zeneakadémia hegedű tanszakát, majd angolosan távozott, hogy diplomát diplomára halmozzon, New York-ban és Bécsben is tanult. Edvin eddig főleg külföldön brillírozott, 35 országban koncertezett, s csak mostanság kezdik hazájában is ajnározni, úgyhogy kénytelen visszatérni. Az állítólag hárommillió dollárt érő Stradivari-hegedűjével ismerős dallamokat játszik, jól megcifrázva, hogy első pillanatban ne ismerjen rá az ember, nyilván ettől válik nagy komponistává és még nagyobb művésszé valaki. Edvin Marton Virtuoso című, német nyelvterületen és nálunk egyidőben megjelenő új albumán Beethoven V. szimfóniája, a Romeo és Júlia filmbetétdala és a Carmina Burana is kibontakozik a dallamokból.(Magic Stradivarius/Dream&Beauty)Trombita. Ferencz-Kuna Valéria, Ferencz-Kuna Gyula, Kuna Bence és Kuna Márton. Két házasságból négy testvér. És ami ugyancsak szorosan összeköti  őket: mindannyian fúvós hangszereken (trombitán, harsonán és kürtön) játszanak.

{p} S ha már így együtt vannak, szinte kézenfekvőnek tűnt az ötlet, hogy alapítsanak együttest. Ebben a zenetanár apuka és a nyugodt hátteret biztosító anyuka is segített. Első sikereiket a kilencvenes évek elején érték el, a barcsi fúvószenei fesztiválon rögtön nívódíjat kaptak. Attól kezdve nem volt megállás, egyre többször léptek színpadra és egyre színvonalasabb műsorral rukkoltak elő. Közben a gyerekek is felnőttek, a műfajt illetően új utakat kerestek, sőt nevet is változtattak Kuna Family-ről Fourtissimo-ra. A klasszikusok mellett könnyedebb darabokat is játszani kezdtek. Debütáló lemezükön már túlsúlyba került a szórakoztatás, jól ismert világslágereket és tradicionális számokat dolgoztak fel, így például a Granadát, az Il Silenziót, a Tico Ticót. De szerencsére nem szakítottak végleg a komolyzenei vonulattal sem, az Új világ szimfónia meg a Monti-csárdás fúvós átirata kifejezetten jól sikerült. (Universal Music/3T)Gitár. A gitár játssza a főszerepet az Egyszercsak névre keresztelt popcsapat életében. A bemutatkozó lemezüket követően csodaszép gyermeke született a basszusgitárosnak és a gitárosnak, a csapat énekesnője, Fruzsi pedig megható lírai dallal ajándékozta meg őket. De a húros hangszereket (iménti esetben azok használóit) nemcsak magánéleti vonatkozásban lehet emlegetni, hanem a zenekar hangzásvilágát illetően is.

{p} Az Egyszercsak muzsikájával a rock és a pop legszebb pillanatait idézi, nemcsak egyszerű, pörgős dalokat produkál, hanem az elszálltabb, a "zenélősebb" szerzeményeket is favorizálja. Ennek köszönhetően második, Megintcsak című albumuk az előzőnél sokkal színesebb, változatosabb. A produkció zenei rendezője Jamie Winchester, akinek neve garancia az energikus, korszerű megszólalásra. A tehetséges fiatalokból álló formáció legújabb videoklipje, a Végtelen futam egy burleszkfilmre hasonlít, melynek főszereplője Koko, aki Bud Spencer bokszolós limonádéit parodizálja. Mindent egybevetve: az Egyszercsak egyéni mondandójával, különleges zenéjével sokra viheti még a hazai könnyűzenei életben. (Tom-Tom Records)(Az Egyszercsak posztere Műsormellékletünk hátlapján!)

Ezek is érdekelhetnek