Világdöntőben a magyar salakosok

Akad egy tipikus vidéki arénasport, történetesen a salakmotorozás, amely olykor maroknyi csapatával is képes elkápráztatni szurkolóit, talán az egész sportközvéleményt.

Családi körFábián István2004. 07. 16. péntek2004. 07. 16.
Világdöntőben a magyar salakosok


A 15 ,,hadra fogható" magyar legjobb ötöse két héttel ezelőtt még akár kórházat alapíthatott volna. Magosi Norbertnek azt mondta az orvosa, nem szívesen látná a csapat-világbajnoki kvalifikációs viadalon Gyulán bőrruhában, mert ez esetben akár egy évig elhúzódhat a gyógyulása... Tihanyi Sándor bandázsolt bal kezét mutatja, még szerencse, hogy a "kuplungos" csuklója tört el, nem a másik, amelyikkel a gázt húzza. És akkor odaáll eléjük a frissen kinevezett szakvezető, Nagy Róbert, aki két éve maga is kórházról kórházra jár, és inkább versenyezne, ötödik bajnki címén törné a fejét, mint tanácsokat osztogatna... ,,Idefigyeljetek! Senkit nem érdekel, hogy a szlovénok és az oroszok is előttünk végeztek tavaly a világbajnokságon. Most egy kicsit a magyar salakmotorozás jövője a tét! Ha nyerünk, óriási erkölcsi erőt adhat azoknak, akik bíznak bennünk" - fogalmaz alkalmi lélekbúvárként.
Való igaz, néhány szent őrült, köztük a házigazda gyulai klubelnök, Szilágyi Sándor egy éve dolgozik rajta éjt nappallá téve, hogy ez a délután emlékezetes legyen. Hajnalban maga ül a salaksimító traktor kormányához, miközben mormolja magában: "Sikerülnie kell, nem létezik, hogy a gáncsoskodóknak legyen igaza, kivált, hogy mellettünk áll a megye, no meg a fürdőváros polgármester asszonya, Perjési Klára."
És a tizedik futam után a miskolci népkerti motorospálya lelátóján nevelkedett megyei közgyűlési elnök, Varga Zoltán lelkesen mutatja körbe precízen vezetett műsorfüzetét: "Gyerekek! 10-10 a szlovénokkal. Ez több mint reménykeltő." Tihanyi és Magosi élete legjobb formájára emlékeztetően köröz, és a 25. zárófutam előtt valaki nemhiába készíti oda a nemzeti zászlót, hogy Subi - vagyis a legjobb magyar, Tihanyi - a trikolórt meglobogtatva tehessen egy ráadás kört egy keréken.
Tombol a nézőtér!
Egy kis sportág nagy győzelme. A magyarok ismét ott lehetnek a világdöntőn, a legjobb nyolc nemzet válogatottja között. Erről még az egyre emelkedő olimpai láz közepette sem szabad megfeledkezni.
Eredmények: 1. Magyarország 51 pont (Tihanyi 14, Magosi 13, Stefáni 10, Szatmári 10, Vida 4). 2. Szlovénia 47 (Zagar 18, Kolenko 10, Santej 13, Legan 3, Krajlic 3). 3. Oroszország 42 (Szajtfudinov 5, Ivanov 10, Golubovszkij 3, Bondarenko 14, Eroshin 10). 4. Ausztria 10 (Wallner 4, Hauzinger 6, M. Özelt 0, O. Özelt 0, Grögler 0).

Ezek is érdekelhetnek