Házasságkötéshez támogatás?

Már az Országgyűlés asztalán fekszik az a családtámogató képviselői javaslatcsomag, ami többek között azt szorgalmazza, hogy a honi kismamákat is - miként a nyugdíjasokat - megillethetné az ingyenes utazás lehetősége, az első házasságukat kötő fiatalok pedig egyszeri állami támogatást kaphatnának.

Családi körKeresztény Gabriella2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
Házasságkötéshez támogatás?


Ami az érintett anyukákat, a terhességi gyermekágyi segélyben, gyedben, gyesben és főállású anyaként gyetben részesülőket illeti, igazán nincsenek sokan. Sőt, sajnálatosan kevesen vannak. Magyarországon egyre kevesebb, jelenleg évente körülbelül százezer kisbaba születik, ezzel szemben több mint százharmincezren halnak meg. A benyújtott törvénytervezet szerint az országban mintegy 320 ezer asszony élhetne az ingyenes utazás lehetőségével. Jól jönne nekik ez a fajta segítség, hiszen ilyenkor ezer helye van a pénznek, a kiságytól a babakelengyéig - a családi kasszát viszont az anyuka kieső keresete alaposan csökkenti.
Hogy az ingyenes utazás kedvezménye pontosan mekkora kiadást jelentene az államkasszának, arról egyelőre nincs adat. Ahhoz előbb a kismamák utazási szokásait kellene felmérni, ami már nem az ötletadók feladata, de véleményük szerint feltehetőleg nem roppantaná meg a költségvetést. Hiszen az anyukák mozgástere már családi kötöttségeik miatt is meglehetősen behatárolt, semmiképpen nem hasonlítható össze azokkal, akik naponta munkába járnak. Orvoshoz viszik a gyereket, óvodába, iskolába hordják a testvéreket, bevásárolni járnak.
Az Országgyűlés szociális és családügyi bizottságának elnöke, dr. Mátrai Márta és alelnöke, dr. Szabó Erika országgyűlési képviselők közösen benyújtott javaslata azzal érvel: talán nem azt kellene nézni, hogy ez most mennyibe kerül, hanem azt, mit hozhat a jövőnek. Mert ha valamelyest is nő általa a gyermekvállalási kedv, akkor ennek a befektetésnek a hozadéka az egész társadalom hasznára válik.
Hasonló célzatú a házasságkötési támogatás bevezetése, mivel a statisztikák szerint házasságon belül azért ma is több gyermek születik, mint az élettársi kapcsolatokban. Ez (szemben a kismamák utazási kedvezményével) már pontosan meghatározott összeg lenne, évente mintegy hárommilliárd forint. Jelenleg ugyanis körülbelül harmincezer első házasság köttetik évente hazánkban. A támogatást a 18. évüket betöltött, életük első frigyére vállalkozó fiatalok kapnák egyszeri segítségként, százezer forintos államkötvény formájában.
Gyanítom, ez utóbbi javaslat, ha eljut addig, hogy általános polémiára alkalmasnak találtatik, parázs vitákat gerjeszthet majd. Például felvethet egy ominózus kérdést. Mert való igaz, hogy nemcsak a gyermekvállalási, hanem a házasulási kedv is csökken Magyarországon, de a magyarok leleményessége határtalan, ha juttatásokról van szó. Ám kérdés, hogy százezer forint vajon sok vagy kevés összeg egy "érdekházasság" megkötéséhez...

Ezek is érdekelhetnek