Társ kell az örömhöz

Mire vágynak a férfiak? Vitriol. Cupido. Uraim, ma én kérdezek! - néhány könyv- és műsorcím Kánya Kata repertoárjából. Az egykori színésznő mára sokkal inkább a társkeresők tanácsadójaként és patrónusaként ismert.

Családi körSzijjártó Gabriella2004. 10. 29. péntek2004. 10. 29.
Társ kell az örömhöz


- Miért tűntél el az utóbbi években a médiából?
- A közszolgálati rádió és televízió, ahol szívesen készítenék műsort, pénzügyi gondokkal küzd. A kereskedelmi adók pedig a show-kra vevők, amelyekben nem vállalnék részt, a hatásvadászat és a megalázás nem az én világom.
- A válások magas számát ismerve hihetetlen, hogy A Nagy Ő és a Kísértés típusú produkciók mellett manapság nincs igény egy színvonalas társkereső műsorra...
- Magyarországon 1,2 millió ember él egyedül, tehát akadt néző-hallgató közönség. Ráadásul itt is érvényesül a "kukkolási effektus": legalább annyi párban élő tartott velem, mint magányos, hiszen otthon a fotelben ülve hallgathatta mások gondját-baját, és a saját életére leszűrhette a tanulságokat. A társra vágyók évek óta felkereshetnek a Kánya Kata társkereső irodában.
- Neved a védjegyeddé vált. Honnan veszed a bátorságot, hogy másoknak tanácsot adj, partnert keress?
- Minden jelentkezővel személyesen beszélgetek el, különben hogyan is próbálhatnék segíteni?! Kevés olyan történetet hallok, amelyre nem találok hasonlóságot az életemben. Megjártam a hadak útját, viharos és zavaros magánéletem volt, kétszer váltam, egyedül neveltem fel a húszéves lányom, talán ezzel a háttérrel hitelesebbek a tanácsaim.
- Hogy boldogulnak együtt az "ügyfeleid"?
- Nem tudom, kevés visszajelzést kapok. A társkeresésnek nálunk még nincs meg a kultúrája, az emberekbe nem ivódott bele, hogy ez ugyanolyan szolgáltatás lehet számukra, mint a közért vagy a patyolat. Még azok is restellik magukat, akik nagy nehezen segítséget kérnek. Gyakorta előfordul újsághirdetésekben, internetes fórumokon, hogy házasságban élők, szórakozni vágyó kiskatonák vagy diákok visszaélnek az egyedülállók kiszolgáltatott helyzetével, akik érthető módon ettől még inkább visszahúzódnak, bezárkóznak.
- Nem lehet, hogy mi magunk is egyre képtelenebbek, türelmetlenebbek vagyunk társkapcsolatban élni?
- Egyrészt olyan mértékben gyorsult fel a világunk, hogy a munkánk mellett nincs időnk és lehetőségünk partnert találni és azután megőrizni. Másrészt az évi 25 ezer válás jó része valóban megelőzhető lenne, de a házastársak nem tudják, miként lehetne megmenteni a házasságukat. Amerikában nem adhatják be a válókeresetüket addig, amíg családterápián részt nem vettek. A segítségnyújtást itt kellene elkezdeni, ezért most én is családterapeutának képzem magam.
- A te életed példaadó?
- Most egyedül élek. Oroszlán jegyben születtem, Oroszlán aszcendenssel. Ilyen vagyok, és ez nekem a legnehezebb, de talán lesz, aki kibírja. Ha a szabadságomat meghagyják, nem akarnak engem vezényelni, én jól működöm. Sohasem csaltam meg a társam, nem is elsősorban az erkölcsi normák miatt, hanem mert minden energiámmal és szenvedélyemmel élek egy kapcsolatban, míg az örömet ad nekem. Mivel nincs egyetlen rokonom sem, ezért a lányom és a barátaim az a két érzékeny terület, ahol egy férfinak jottányi beleszólást sem engedek az életembe. Tudod, a bajaimmal elboldogulok, de az örömhöz társ kell. Két önálló, egymáshoz illő ember azért szövetkezzen, hogy együtt élvezzék az életet.