Igazgyöngy az ásványvizek között

Az idei párizsi élelmiszer-világkiállításon kisebbfajta csoda történt. A debreceni székhelyű Jodis Kft. kétéves fejlesztőmunkáját ismerte el a bírálóbizottság, amikor egyedüli magyar termékként Jodicum nevű ásványvizét a világ leginnovatívabb termékei közé sorolta.

Családi körT. Dögei Imre2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Igazgyöngy az ásványvizek között


Hazánk jódhiányos földrajzi övezetben fekszik: több mint háromezer településünkből alig százban megfelelő - literenként száz mikrogramm körüli - a víz jódtartalma. Az ötvenes évek derekán próbálták már megelőzni a létfontosságú nyomelem hiányát jóddal dúsított konyhasóval. Sikerült is: a korábbinál kevesebb kretén kisgyermek született. Csakhogy korunk három "fehér gyilkosa" - a por alakú kábítószer, a cukor és a só - között bizony ott van a konyhasó is. Marad hát az éltető víz, ezt kell(ene) dúsítani biológiailag aktív, tehát könnyen felszívódó jódkészítménnyel.
- A párizsi elismerésnek rangja van - fejtegette Kurucz János, a vállalkozás egyik tulajdonosa -, hiszen száz ország 5300 cégének több tízezer terméke közül csupán kétszáznak jutott ki e cím. A "titkos" jódkészítménnyel dúsított vizet a Zempléni-hegységben fakadó, jóízű gönci ásványvízből készítik.
Czeizel Endre orvosgenetikus elmondta: a jód a pajzsmirigy hormontermelésének éltető eleme. Ha túl sok van belőle, akkor az életfolyamatok abnormálisan felgyorsulnak, ami a "pörgős" életvitelben és olykor a kidülledt szemekben nyilvánul meg. Minthogy Magyarország vizeinek négyötöde literenként száz helyett csupán húsz mikrogramm jódot tartalmaz, ezért többnyire kevés hormont termel a pajzsmirigy, a mozgás és a gondolkodás lelassul. Egy ember átlagos jódszükséglete napi 150, a várandós asszonyoké 175, a szoptató anyáké 200 mikrogramm.
- Nagyon is valószínűsíthető - fejtegette Czeizel professzor -, hogy gyakorta jódhiány húzódik meg a nebulók vártnál gyengébb bizonyítványainak hátterében.
Igazgyöngy az ásványvizek között, értéke és egyedisége a magába zárt jód - állítják termékükről a gyártók. A szokványos műanyag palackokban forgalmazott víz jelenleg nálunk a bevezetés szakaszában van, másfél liter bolti ára kétszáz forint körüli.

Ezek is érdekelhetnek