Szingapúrból érkezhet a remény

Horváthné Markó Katalin valaha egészséges volt, ma tolókocsiban él. Egyedül neveli kamasz ikerlányait, Flórát és Stefit. A fertődi asszony teljes leépülését csak egy viszonylag ritka beavatkozás, az izomsejt-beültetés állíthatná meg - ha elvégeztethetnék Szingapúrban.

Családi kör2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Szingapúrból érkezhet a remény


Ártatlannak tűnő fáradékonysággal, egyensúlyvesztéssel kezdődött minden. Az alattomos kór első jeleként Katalinnak nehezére esett egy-két mozdulat. Később már képtelen volt hosszabb ideig állni. Addig a fertődi bankfiók vezetőjét ritkán látta orvos, sőt ülőmunkája miatt még asszonytornára is eljárt.
- A tüneteket ráfogtam a fáradtságra, a koromra, de soha nem gondoltam komolyabb betegségre - mondja a negyvenes évei elején járó asszony. Érződik, még a beszéd is nehezére esik. - Hónapok múlva a hidegben megmerevedtek a végtagjaim, fájdalmat okozott a lépcsőzés és a járás. Ennek ellenére, ameddig csak lehetett, dolgoztam, tornáztam, ám ez egyre nehezebben ment.
Katalin több hónapos kivizsgálás, kórházi kezelés után szembesült a ténnyel: betegsége, a visszafordíthatatlan izomsorvadás miatt rövidesen tolókocsiba kényszerül. Sírt és elkeseredett, de nem adta fel. Küzdött. Kerékpározott, mozgott, amennyit csak bírt. Az orvosok bevallották: a betegségről mindent tudnak, ám az ellenszerét még nem ismerik.
Ez év májusában az anya kerekes székbe kényszerült, s azóta egyre több támaszra szorul. A család hallott egy speciális izomsejt-beültetésről, amit egy ázsiai orvosi kutatóintézetben sikerrel végeznek.
- A témával kapcsolatos kutatás alig két évtizedre nyúlik vissza - magyarázza Katalin beavatottan. - Lényege, hogy a test minden részébe, közel száznyolcvan helyre, osztódásra képes izomsejteket ültetnek. Hat hete, a család összes tartalékát felélve, egy tolmács és Flóra lányom segítségével jártam a szingapúri klinikán, ahová bekérték a leleteimet, és megvizsgáltak. Az ottani professzor biztatott, szerinte lehet reményünk a gyógyulásra...
Az izomsejt-beültetés 150 ezer dollárba, mintegy 32 millió forintba kerül. A beavatkozást nem támogatja a társadalombiztosítás, így ezt a kiadást a családnak kellene állnia, számukra azonban ez csillagászati summa. Katalin nem adja fel, úgy érzi, már csak lányai, valamint a családja miatt sem dönthetne így.
- Mindannyian nagyon szeretnénk, ha anyu meggyógyulna, ezért gyűjtésbe kezdtünk. Barátok, ismerősök, de ismeretlenek is sokan állnak mellettünk - mondják szinte egyszerre a most nyolcadik osztályba járó lányok. Flóra és Stefi nagy szeretettel és erős hittel öleli át édesanyjukat.
Az "Elke Kincse" Alapítványon belül próbálják meg összegyűjteni a pénzt. A szingapúri kutatóintézethez tartozó klinikán az elmúlt hat évben összesen 250 hasonló beavatkozást végeztek az orvosok. Az altatásban elvégzett izomsejt-beültetés lényege, hogy a megtapadt, osztódásra képes sejtek azonnal "munkához látnak" és újraépítik a szöveteket, izmokat. Ha összejönne a pénz, ötven napon belül kitenyésztenék a Katalinnak megfelelő minőségű és mennyiségű izomsejtet. Hogy esélyt kaphasson az ikerlányok felnevelésére...

Az első félmillió...
Több százan vettek részt és több mint félmillió forint jött össze nemrégiben azon a Fertődön tartott jótékonysági koncerten, melyet Horváthné Markó Katalin gyógyulásáért szerveztek. A helyi képviselő-testület felhívásához többen csatlakoztak, és a sütemények, családok által elkészített ételek bevételét az életmentő műtétre váró asszonynak nyitott bankszámlára utalják: Magyar Külkereskedelmi Bank Rt., 10300002-43612659-00003285.

Ezek is érdekelhetnek