Ünnepi receptek

Szilveszteri italajánlatunkat a Geopen Könyvkiadó Nagy koktélkönyv című kötetéből válogattuk.

Családi kör2004. 12. 24. péntek2004. 12. 24.
Ünnepi receptek


KOKTÉLPARÁDÉ

Champagner Cocktail
Keserű-édes franciapezsgő-koktél:
1 darab kockacukor, 1 öntet Angostura,
2 cl konyak, francia pezsgő a feltöltéshez, narancshéjspirál.
A díszítéshez áztassuk át a kockacukrot a pohárban Angosturával, adjuk hozzá a konyakot, majd töltsük fel francia pezsgővel. A narancshéjspirált akasszuk a pohár szélére.

Erotica
Gyümölcsös, frissítő pezsgőkoktél:
2 cl maracujalikőr, 2 cl vodka, 2 cl ananászlé, száraz pezsgő a feltöltéshez, 1 ananászdarab, 2 koktélcseresznye.
A pezsgőn kívül rázzuk össze a sékerben az összes adalékot jéggel, szűrjük át egy pezsgőskehelybe, és töltsük fel pezsgővel. Tűzzük az ananászdarabot a pohár peremére, erősítsük rá a cseresznyét egy tűzővel.


NEMZETKÖZI KARÁCSONYI KONYHA

Osztrák húsgombócleves
Hozzávalók:
A leveshez: 2 pulykaszárny, 1 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, zeller, 1 vöröshagyma, só, bors.
A gombócokhoz: 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dkg füstölt szalonna, kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyemzöldje, só, bors.
A megmosott, megtisztított pulykaszárnyakat és a zöldségeket 1,5 liter vízben, pár szem borssal és sóval addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A kicsontozott húst, a hagymát és a füstölt szalonnát ledaráljuk, hozzákeverjük a tojást, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle és a levesben kb. 10 perc alatt kifőzzük.

Milánói borjúcsülök (Ossobuco)
Hozzávalók: 4 szelet borjúcsülök, 5 dkg vaj, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 2 zellerszár, 3 db paradicsom, 1,5 dl fehérbor, 1 csokor petrezselyemzöldje, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, oregánó, liszt,  reszelt citromhéj.
A vajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, és a megsózott, borsozott, lisztben megforgatott hús mindkét oldalát megpirítjuk benne. A megtisztított és csíkokra vágott zöldségeket, a meghámozott, negyedelt paradicsomot és a fűszereket a húshoz adjuk. Ráöntjük a bort, és lefedve puhára pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet vagy húslevest öntünk hozzá. Tálalás előtt hozzáadjuk a citromhéjat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és jól összeforraljuk. Köretnek gombás rizs illik hozzá.

Bajor karácsonyi kalács (Stollen)
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 8 tojássárgája, 2 dl tej, 5-5 dkg mazsola és mandula, cukrozott narancshéj, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, só, fahéj, szegfűszeg.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, kevés liszttel megszórjuk és fél órán át pihentetjük. A felpuhított vajat a cukorral és a tojássárgájákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, a lisztet, a maradék tejet, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és alaposan kidolgozzuk. Letakarva, langyos helyen fél órát kelesztjük. A mazsolát, a durvára vágott mandulát és a narancshéjat apránként adjuk a már megkelt tésztához, amelyet jól átgyúrunk, és további fél órán át kelni hagyunk. A tésztából két rudat formálunk, amelyeket 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütünk és még forrón vaníliás porcukorral meghintünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek