Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Szilveszteri italajánlatunkat a Geopen Könyvkiadó Nagy koktélkönyv című kötetéből válogattuk.
KOKTÉLPARÁDÉ
Champagner Cocktail
Keserű-édes franciapezsgő-koktél:
1 darab kockacukor, 1 öntet Angostura,
2 cl konyak, francia pezsgő a feltöltéshez, narancshéjspirál.
A díszítéshez áztassuk át a kockacukrot a pohárban Angosturával, adjuk hozzá a konyakot, majd töltsük fel francia pezsgővel. A narancshéjspirált akasszuk a pohár szélére.
Erotica
Gyümölcsös, frissítő pezsgőkoktél:
2 cl maracujalikőr, 2 cl vodka, 2 cl ananászlé, száraz pezsgő a feltöltéshez, 1 ananászdarab, 2 koktélcseresznye.
A pezsgőn kívül rázzuk össze a sékerben az összes adalékot jéggel, szűrjük át egy pezsgőskehelybe, és töltsük fel pezsgővel. Tűzzük az ananászdarabot a pohár peremére, erősítsük rá a cseresznyét egy tűzővel.
NEMZETKÖZI KARÁCSONYI KONYHA
Osztrák húsgombócleves
Hozzávalók:
A leveshez: 2 pulykaszárny, 1 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, zeller, 1 vöröshagyma, só, bors.
A gombócokhoz: 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dkg füstölt szalonna, kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyemzöldje, só, bors.
A megmosott, megtisztított pulykaszárnyakat és a zöldségeket 1,5 liter vízben, pár szem borssal és sóval addig főzzük, amíg a hús megpuhul. A kicsontozott húst, a hagymát és a füstölt szalonnát ledaráljuk, hozzákeverjük a tojást, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle és a levesben kb. 10 perc alatt kifőzzük.
Milánói borjúcsülök (Ossobuco)
Hozzávalók: 4 szelet borjúcsülök, 5 dkg vaj, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 2 zellerszár, 3 db paradicsom, 1,5 dl fehérbor, 1 csokor petrezselyemzöldje, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, oregánó, liszt, reszelt citromhéj.
A vajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, és a megsózott, borsozott, lisztben megforgatott hús mindkét oldalát megpirítjuk benne. A megtisztított és csíkokra vágott zöldségeket, a meghámozott, negyedelt paradicsomot és a fűszereket a húshoz adjuk. Ráöntjük a bort, és lefedve puhára pároljuk. Ha szükséges, kevés vizet vagy húslevest öntünk hozzá. Tálalás előtt hozzáadjuk a citromhéjat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és jól összeforraljuk. Köretnek gombás rizs illik hozzá.
Bajor karácsonyi kalács (Stollen)
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 8 tojássárgája, 2 dl tej, 5-5 dkg mazsola és mandula, cukrozott narancshéj, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, só, fahéj, szegfűszeg.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, kevés liszttel megszórjuk és fél órán át pihentetjük. A felpuhított vajat a cukorral és a tojássárgájákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, a lisztet, a maradék tejet, a reszelt citromhéjat, egy csipet sót, és alaposan kidolgozzuk. Letakarva, langyos helyen fél órát kelesztjük. A mazsolát, a durvára vágott mandulát és a narancshéjat apránként adjuk a már megkelt tésztához, amelyet jól átgyúrunk, és további fél órán át kelni hagyunk. A tésztából két rudat formálunk, amelyeket 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütünk és még forrón vaníliás porcukorral meghintünk.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu