Adóügyek

Családi körDr. Mészáros Gyuláné2005. 01. 14. péntek2005. 01. 14.
Adóügyek


G. E.  olvasónk kérdése: - Egy kft. tagja vagyok, ahol a személyes közreműködésem ellenértékeként rendszeresen havi pénzösszeget kapok. Szeretném tudni, hogy e jövedelmem után megillet-e az adójóváírás?
Az adójóváírás azokat a magánszemélyeket illeti meg, akik bérjövedelemmel vagy azzal is rendelkeznek. A bérjövedelmek körébe nem tartozik bele a társaság tagjának személyes közreműködése ellenében kifizetett, összevonás alá eső jövedelem, ezért erre tekintettel adójóváírás sem illeti meg.

H. Józsefné kérdése: - Értékpapírjaim voltak, amelyeket 2004-ben eladtam. Az értékesítés során (amelyet saját magam végeztem) egyes papírokon nyereségem, míg más papírokon veszteségem volt. Az árfolyamnyereségből származó jövedelmem megállapítása során a nyereségem terhére az elszenvedett veszteséget elszámolhatom-e?
Az árfolyamnyereségből származó jövedelem megállapítása során az egyes értékesítésekből származó nyereséget vagy veszteséget külön-külön kell kiszámítani. A veszteséget a nyereség terhére nem lehet elszámolni. Az egyes eladásokból származó nyereségeket össze kell adni, és ezeket be kell vallani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek