Receptek

Laktató téli ebéd

Családi kör2005. 01. 07. péntek2005. 01. 07.
Receptek


Olasz zöldségleves (Minestrone)
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna; 20 dkg nyers füstölt hús; 15 dkg tarkabab; 1 szál sárgarépa; 1 szál petrezselyemgyökér; 1 zöldpaprika; 1 paradicsom; 1 szál póréhagyma; 15 dkg káposzta, 10 dkg reszelt sajt.
A babot és a füstölt húst egy éjszakán át (együtt) hideg vízben áztatjuk. A szalonnát kockákra vágjuk, üvegesre pároljuk, és hozzáadjuk a szintén kockákra vágott füstölt húst, amellyel öt percig együtt sütjük. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a póréhagymát karikákra, a paprikát, a paradicsomot és a káposztát csíkokra vágva, a babbal együtt a szalonnás-húsos keverékhez adjuk, és öt percig üvegesre pároljuk. Ráöntünk 1,5 l vizet, beleteszünk két húsleveskockát és felforraljuk. Kb. két órán keresztül mérsékelt tűzön, fedő alatt főzzük. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.

Kukoricás rakott burgonya
Hozzávalók:
4 közepes méretű burgonya; 1 kukoricakonzerv, 1 szál lángolt kolbász, 3 dl tej, 2 tojás, só, bors.
Egy tűzálló tálat vékonyan kizsírozunk, beleterítjük a felkarikázott nyers burgonyát, rászórjuk a lecsöpögtetett kukoricát, betakarjuk a felkarikázott kolbásszal, és végül leöntjük a tejben elkevert, sóval, borssal ízesített tojással. A tűzálló tálat lefedjük, és 180 fokos sütőben, 45 perc alatt megsütjük. Vegyes savanyúsággal tálaljuk.

Angol vajaskenyérpuding (Bread and butter pudding)
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 12 középvastag, héj nélküli, szikkadt fehérkenyérszelet, 8 tojássárgája, 18 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor;1 citrom reszelt héja; 3 dl tej; 3 dl tejszín, 5 dkg mazsola.
Egy kb. kétliteres tűzálló tálat kivajazunk. A maradék vajjal a kenyerek mindkét oldalát megkenjük, és minden szeletet négy darab háromszög alakra vágunk. Összekeverjük a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. A tejet és a tejszínt lábosban lassú tűzön megmelegítjük, és belekeverjük a tojásos cukrot. A tűzálló tálba leterítjük a kenyérszeletek egyharmadát, rászórjuk a mazsola felét, ismét kenyér és mazsola következik, végül befedjük a maradék kenyérrel. Leöntjük a meleg tojásos tejjel, és harminc percig állni hagyjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit megtöltünk félig meleg vízzel, beleállítjuk a tűzálló tálat, és ily módon 30 perc alatt megsütjük a vajaskenyérpudingot. Kivesszük a sütőből, kristálycukorral meghintjük, és csak a tűzálló tálat további 10 percre visszatesszük a még forró sütőbe, hogy a tetején a cukor karamellizálódjon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek