Babakaland

Újabb babát találtak a minap Miskolcon a megyei kórház előtti inkubátorban. Az egészséges kislány a nyolcadik átmeneti lakója a nyolc éve kihelyezett babamentő berendezésnek.

Családi körKeresztény Gabriella2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Babakaland

A borsodi városban két kórháznak van inkubátora, a diósgyőrinek és a megyeszékhely intézményének. Az előzőbe hét év alatt mindössze egyetlen csecsemőt raktak, ám a megyei kórházé, úgy tűnik, valami megmagyarázhatatlan okból jobban vonzza a gyermeküktől szabadulni kívánó mamákat. Tavaly, az évszak okán, Őszi Virágnak nevezték el a hetedik újszülöttet, a most felfedezett négy hónapos kislány pedig a Téli Veronika nevet kapta a kórház csecsemőosztályának munkatársaitól.
Veronika ottléte - mint a kórház főigazgató főorvosától, Csiba Gábortól megtudtuk - még korábbi sorstársaihoz képest is rekordrövidségűnek bizonyult. Az inkubátorba helyezett csecsemők ugyanis szinte soha nem kerülnek állami gondozásba, mivel a gyámügyi hivatal és gyermekvédelmi szakszolgálat értesítése után pár héten belül mindig jelentkeznek értük örökbefogadó szülők. Ezeknél a babáknál tudniillik nem kell kivárni még azt a lemondó nyilatkozatot sem, amit a szülő egy hónapon belül visszavonhat, mivel a tény, hogy inkubátorba tették őket, egyenértékű a lemondással.
Nos, Veronikáért - a szokásos gyakorlattól eltérően - már másnap jelentkeztek: méghozzá a saját édesanyja!
Információnk szerint az Ózdhoz közeli településen élő fiatalasszony "a férjével való csúnya összeveszés miatti felindulásában" rohant el otthonról Miskolcra, és kétségbeesésében hagyta inkubátorban négy hónapos kislányát. A házaspár már aznap éjjel álmatlanul kínlódta át az éjszakát. Kivált a mama szenvedett, akiben akkor tudatosult igazán tettének képtelensége.
Az édesanya másnap reggel megjelent a kórházban gyermekéért. Mázlija volt, mert személyének igazolása és az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatok elvégzése után visszakapta kislányát. Már csak az a kérdés, hogy megússza-e büntetés nélkül, vagy az ügyészség eljárást indít a meggondolatlan anyuka ellen.