Báli szezon tánc nélkül?

Meg tudná mondani, mikor táncolt legutóbb? Sokunk számára bizonyára zavarba ejtő ez a kérdés, mert hosszasan törhetjük a fejünket a válaszon.

Családi körPethes József2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Báli szezon tánc nélkül?

Próbaképpen meg is kérdeztem néhány ismerősömet, s bizony akadt olyan, aki azt válaszolta: a saját lakodalmában, húsz évvel ezelőtt. Nem azért, mert nem szeret táncolni, hanem azért, mert nem volt rá alkalma. Szerencsésnek mondhatom magam, mert legalább emlékszem rá, mikor roptam legutóbb. Vagy fél évvel ezelőtt egy iskolai alapítványi bálon, ahová minden évben elmegyünk a feleségemmel. Így, farsang idején rendeznek a fővárosban különböző bálokat. A belépők húszezer forintnál kezdődnek, a nők méregdrága estélyi ruhákban tündökölnek, finom a vacsora, tapsikolni lehet a fellépő művészeknek, s táncikálni is tudunk a párunkkal. A legnagyobb baja, hogy hiányzik belőle az az önfeledt, bensőséges báli hangulat, ami a régi mulatságokat jellemezte.
Szülőfalumban valaha rengeteg bált rendeztek, nagyszüleim elbeszéléseiből tudom, hogy ezek az összejövetelek fontos színterei voltak az ismerkedésnek, a közösségi életnek. A háború előtt külön bált rendeztek például a polgári körök, az egyházi dalegyesületek, sőt még a muzsikus cigányoknak is külön rendezvényük volt. Remek alkalom volt arra, hogy a falu legényei, lányai megismerkedjenek, még akkor is, ha a szülők is ott ültek a padokon.
Aztán a bálok a háború utáni években is folytatódtak, de akkor már a pártok szervezték őket. Ez nem jelentette azt, hogy csak az adott párt hívei mehettek el; volt rá példa, hogy egy kisgazda érzelmű lány jót mulatott mondjuk a szociáldemokratáknál is. (Ma, lehet, ez nem menne ilyen könnyen...) Aztán a televízió megjelenésével a bálok száma is csökkent. Az én gyerekkoromban, a hatvanas években még tartottak farsangi, szüreti és szilveszteri bált a kultúrházban, akkor még a falusi cigányzenekarral. Mára az emberek szép lassan elhidegültek egymástól, a mozi is bezárt, s maradt egyetlen szórakozásnak a televízió. Csak a szüreti bál maradt a faluban a régi hagyományokból. Oda is - buliélményt remélve - jobbára a fiatalok mennek el. Az idősek pedig lassan elfelejtenek táncolni, és csak az emlékeikből élnek...

Talpalávaló-ajánlatunk
Bocskaikert, február 12., általános iskola - jótékonysági bál.
Derecske, február 17-18., művelődési ház - iskolai farsangi bálok.
Földes, február 18., művelődési ház - idősek farsangi bálja.
Hajdúhadház, február 12., műv. ház - borversennyel egybekötött bál.
Kaba, február 4., művelődési ház - jótékonysági sportbál.
Létavértes, február 12., Zrínyi-iskola - jótékonysági bál.
Sárrétudvari, február 12., műv. ház - véradók bálja.

Ezek is érdekelhetnek