Fáj a nyelés, ráz a láz

Zaklatott, szófogadatlan, avagy levert, fáradékony, még játszani sincs kedve. A rutinos szülők néha már ezekből a jelekből felismerik a gyermekükre leselkedő kórt, még mielőtt kitörne a köhögés, az orrfolyás meg a torokfájás, egyszóval a téli betegségek.

Családi körBalogh Mária2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Fáj a nyelés, ráz a láz

Közösségbe járó apróságainkat télvíz idején különösen gyakran érik utol a különböző légzőszervi és egyéb betegségek. A szokásostól eltérő viselkedés már önmagában figyelmeztetés a szülők számára. Ha a betegséget a kezdet kezdetén nem vesszük komolyan, és szükség esetén nem kérünk orvosi segítséget, a tünetek egyre inkább elhatalmasodnak a nebulón. A mandula-, a torok- vagy a középfülgyulladást azért sem szabad elhanyagolni, mert szövődményként tüdőgyulladás is kialakulhat - figyelmeztet Katona Andrea gyermekorvos.
Súlyos tüdőgyulladásra utaló jel, ha a láztól kipirult kisgyermek arcán, szája és orra körül fehér folt jelenik meg. A középfülgyulladás erős fül tájéki fájdalommal, hőemelkedéssel, hányással és nyugtalansággal járhat, míg a mandulagyulladás nyelési fájdalommal, levertséggel és lázzal.

Mi a teendő nátha esetén?
Ha láztalan a csemeténk, nem kell rögtön orvoshoz szaladni, de ajánlatos pár napig otthon tartani. A gyógyszertárakban kapható, az életkornak megfelelő vitaminok jó szolgálatot tehetnek az egészségesek számára is. Jó, ha a már bevált, bontatlan köptető szirup kéznél van a házi patikánkban. Ajánlatos a gyakori teáztatás (mézzel, frissen csavart citrommal) és sok gyümölcs fogyasztása.
Az orrot rendszeresen kell tisztítani, a felköhögött váladékot jó kiköpetni, a mellkast ajánlatos légzéstisztító krémmel bekenni. Alváskor kispárnával emeljük meg a fejet, hogy az orrüreg váladéka ne csorogjon a garatba. Száraz időben friss levegőre is kivihetjük a láztalan gyereket.
{p}
Hogyan csökkenthető a láz?
A kialakuló magas láz elesettséget, náthás, köhögős állapotot válthat ki. Először csökkentsük a magas lázat (kúppal, kanalas készítménnyel, hűtőfürdővel), mivel az megviseli a szervezetet, a keringést, a légzést és az anyagcserét. Forduljunk orvoshoz, s ha a gyulladás megszüntetéséhez antibiotikumos kezelésre van szükség, tartsuk be a gyógyszerezés szabályait. A magas lázzal járó bevezető időszak után gyakran előfordul, hogy néhány láztalan nap után átmenetileg ismét felszökik a kis beteg testhőmérséklete - ne ijedjünk meg ettől, folytassuk az orvos által javasolt kezelést.
Tisztítsuk az orrot, kínáljuk többször folyadékkal, szellőztessünk gyakrabban a lakásban. Ne aggódjunk, ha pár napig étvágytalan a gyermek.

Miért ismétlődik a betegség?
Az adott kórokozóval szemben csak akkor alakulhat ki hatásos védekezés, ha valamilyen formában már találkozott vele a szervezet. A két-három éves gyermekeknek még nem volt elegendő alkalmuk arra, hogy védettséget szerezzenek, az idősebbeknek igen.
A betegségek súlyossága különböző, ami függ a kórokozótól és a megbetegedett, legyengült szervezet állapotától. Előfordul, hogy ugyanaz a baktérium, esetleg vírus az egyik apróságnak enyhe náthát, míg a másiknak mandula-, tüdő- vagy középfülgyulladást okoz. A jó erőben lévő, vitaminokkal ellátott szervezet jobban ellenáll a fertőzésekkel szemben.

Mikor gyógyult a gyermek?
Ennek eldöntését bízzuk a gyermekorvosra! Csak akkor vigyük újra közösségbe, ha teljesen tünetmentes.

Ezek is érdekelhetnek