Miért nincs közös gyermek?

Otthonlátogatóba indultunk Korda György és Balázs Klári törökbálinti családi házába, tudván, hogy a népszerű énekes házaspár épp negyedszázada kötötte össze életét. A sors azonban módosított a forgatókönyvön: az egész ország Korda házasságon kívül született gyermekéről beszél, úgyhogy bennünket is érdekeltek a részletek.

Családi körBalogh Mária2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Miért nincs közös gyermek?Dolgozószoba

Történetek hosszú sorát hallhattuk már a pár huszonöt esztendeje tartó legendás szerelméről, harminc aranylemezzel fémjelzett színpadi sikeréről. De vajon mi a tökéletesnek tűnő harmónia titka? Képesek-e kikezdeni a rosszindulatú pletykák a magánéletüket?
- Szerencsés, összeillő pár vagyunk Klárikával - feleli a ma is nagy népszerűségnek örvendő, hatvanhat esztendős énekes, majd a rá jellemző nyugodtsággal hozzáteszi. - Látjuk magunk körül, mennyire nehéz ezen a pályán együtt maradni, s hogy milyen sok az ütközési pont. A hivatásunkból adódóan Klárikával jóformán egész nap együtt vagyunk, közösen készülünk a fellépéseinkre, és mindenhová együtt utazunk. Sok mindenben azonos véleményen kell lennünk ahhoz, hogy ne legyen vita köztünk.
{p}


Konyha és ebédlő

- Miben áll a titok? - fordulok Balázs Klárihoz.
- Kölcsönösen ismerjük, tiszteljük és szeretjük egymást. Az együtt töltött évek során azt is megtanultam, nem mindegy, hogy bizonyos kérdéseket mikor osztok meg a férjemmel. Semmit nem hallgatok el, de igyekszem megtalálni az alkalmas pillanatot a jó és a kevésbé jó hírek közléséhez. Ha fáradt vagy rossz a kedve, nem terhelem semmivel, de egyébként is próbálom megkímélni azoktól a helyzetektől, amelyek megviselnék. Ugyanakkor mindig elismerem azt, amiben nagyszerű. Azt hiszem, Gyuri ebben is emberére talált bennem. Tudja, hogy erős vagyok, és vigyázok rá - magyarázza a mindig derűs énekesnő, s nem tagadja, ő is sokat köszönhet párjának.
{p}
Portré, macskával

Gyakori utazásaik, zsúfolt színpadi fellépéseik miatt Balázs Klárinak nincs ideje a háztartás vezetésére, noha nyolcvannyolc éves édesanyját a mai napig nagy odaadással látja el. A két befogadott hűséges ebről és az öreg Mojsi cicáról való gondoskodás is javarészt Klárikára hárul.
A cipőtisztítás és az alkalmanként adódó mosogatás azonban a férj önként vállalt feladata. A házaspár életében mindennek jól kialakult rendje van. Állítják, a harmóniának ez az egyik titka.
Vendéglátóink invitálására körülnézünk a tágas lakásban, amely nem azonos a köztudatban élő Korda-villával. (Az ugyanis a fővárosban van, és szállodaként üzemel.) Megcsodáljuk a Honthy-hagyaték részeként megvásárolt bútorokat s azt a monumentális szekrénysort, amelyet Korda György harmincöt évvel ezelőtt készíttetett egy idős asztalossal (ezt a lakásukat is ehhez tervezték). A háromezer kötetes házi könyvtárat böngészve adódik a kérdés: mikor jut idejük olvasásra?
- Mostanában csak ritkán - felelik majdnem egyszerre.
{p}


Fürdőszoba szaunával

Ha lélegzetvételnyi időhöz jutnak a turnék közben, intézik elmaradt ügyeiket, alkalmanként pedig összeszokott baráti társaságukkal is szívesen töltenek pár kellemes órát. A lazítós estek közkedvelt hagyománya lett, hogy a házaspár népszerű slágerekkel örvendezteti meg a vendégsereget.
{p}


Hálószoba

Életük évtizedek óta nyitott könyv a rajongók számára, nincsenek elhallgatott titkaik. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a meleg családi fészekbe miért nem vállaltak közös gyermeket. Balázs Klári szolgál a magyarázattal. Elsorolja, hogy negyedszázados pályafutásuk alatt hosszú hónapokat, illetve éveket töltöttek távol az otthonuktól, de még a hazájuktól is. Az utazós "vándorélettel" pedig semmiképpen nem tudták volna összehangolni a felelősségteljes szülői szerepet.
{p}


Lépcsőház, aranylemezekkel

- Van, aki úgy érzi, ha nincs gyermeke, nem teljes az élete, és akkor nem tartják nőnek. Ez téves felfogás - szögezi le az énekesnő. - Mindenkinek úgy kell berendeznie az életét, ahogyan a lelkiismerete diktálja. Ez sokkal becsületesebb, mint megszülni egy kisbabát, majd végighurcolni a világon, esetleg örökké mások felügyeletére bízni. A férjemmel a hivatásunkat választottuk, ennek és egymásnak éltünk egész életünkben.
{p}


A nappaliban

A gyermekvállalás apropóján Korda Györgytől kérdezem: milyen is valójában a kapcsolata Kanadában élő, huszonöt éves lányával?
- A hagyományos apa-lány viszony sosem alakult ki köztünk, hiszen sohasem éltünk együtt, de amiben csak tudtam, segítettem őt - feleli az énekes, és sorolja: - Annak idején őszintén megmondtam Juditka édesanyjának, hogy nem áll szándékomban nősülni, de az apaságra sem vagyok felkészülve. Ehhez képest, amikor visszatértem az egyéves amerikai turnémról, egy öt hónapos kisbaba várt... Legutóbb karácsonykor járt nálunk a lányom, és bemutatta a vőlegényét. Ez a hajánál fogva előráncigált "gyerekügy" természetesen egyetlen percre sem kezdte ki a házasságunkat. Klárikával épp olyan boldogan élünk, mint eddig.