Pénzre váltott otthonok

Tapolcán nagy becsben tartják a korosakat - szellemeskedhetnénk annak ürügyén, hogy a minap megnyitotta kapuit a Megbecsülés Idősek Otthona a Malom-tó tőszomszédságában fekvő épületben. Egy sokáig üresen álló leánykollégium átépítésével alakították ki az uniós normáknak megfelelő intézményt, amelyben 24 egy- és 13 kétágyas szoba található.

Családi körPintér Csilla2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Pénzre váltott otthonokA most már "EU-öregek" számára ma már természetes igény, hogy a 14-30 négyzetméteres szobák mindegyikéhez kézmosó, zuhanyozó és mellékhelyiség tartozik. Meg füstjelző, kábeltévé- és telefoncsatlakozás, illetve nővérhívó. Az épület minden zuga akadálymentesen elérhető: nincsenek küszöbök, és - a kerekes székesek közlekedését könnyítendő - a lépcsők mellé rámpákat építettek. Étterem és közös konyha (akár főzni is lehet) egyaránt van az intézményben, a szórakozni vágyókat tévészoba, társalgó, könyvtár várja. A szolgáltatások között szerepel többek között a 24 órás nővérszolgálat és a heti kétszeri orvosi vizit.
Mindezt mennyiért kaphatja meg az otthonlakó? - kérdeztük Nagy Judit igazgatónőtől. Részint a szobák holtig tartó használati jogának árát (négyzetméterenként 155 ezer forintot), részint a havi 52 ezer forint térítési díjat kell fizetni. A teljes körű gondoskodást ígérő idősek otthonába Veszprém megye távoli pontjáról is érkeztek már lakók.

Ezek is érdekelhetnek