Szuper üzemanyagok

Testünk mindennapi zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek kellő "üzemanyaggal", azaz energiával töltik fel a szervezetünket.

Családi körLovass Ildikó2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Szuper üzemanyagok

Magvak. A különféle, lehetőleg magos kenyerek, a tésztafélék, a rizs különböző fajtái - vadrizs, barnarizs -, a reggeli zabpehely javasolt. A rostok bőségéről gondoskodnak. Étrendünkben naponta szerepeljenek.
Olajos hal. Olyan zsírsavakban gazdag, amelyek csökkentik a zsír koleszterintartalmát és ezzel a túlzott véralvadás veszélyét. Ezenkívül erősíti és serkenti az immunrendszert, kedvezően hat a reumatikus gyulladásra is.
Spenót. Táplálja az agysejteket. Egyes szakemberek szerint hatékony a rák megelőzésében is. Különösen a terhességet vállaló nőknek fontos, mert a születendő babát védi bizonyos magzati betegségektől. Ajánljuk magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen.
Narancs. A reggelire megivott pohárnyi friss narancslé biztosítja az egész napi C-vitamin-szükségletet. Tartalmaz káliumot, kalciumot és rostokat is, segíti a vas felszívódását.
Joghurt. Serkenti a szervezet számára létfontosságú baktériumok termelődését. Antibiotikumok szedése után helyreállítja az emésztést.
Hüvelyesek. A legkülönbözőbb színű és formájú bab, borsó és lencse egyaránt energiabomba. Forrásai a rostanyagoknak is. Ezek egyik fajtája véd a székrekedés ellen, míg a másik a koleszterinszintet csökkenti.
Káposzta, karfiol. Összetevői olyan enzimek termelődését serkentik, amelyek a kutatások szerint hatástalanítják a rákkeltő anyagokat, és meggyorsítják távozásukat a szervezetből. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a brokkoli és a kelbimbó is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek