Együttélősdi

Kivel kivételeznek?

Családi körBácskai Júlia2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Együttélősdi

Tizenöt éves lány siráma
- Veled mindig kivételeznek az ősök! Te akárhová elmehetsz, te bármit megtehetsz, neked szabad, mert te vagy a fiú. Ahogy apu is többet enged meg magának, mint anyunak, tisztára hímsoviniszták vagytok. Hallottam a tévében, így hívják, ha mindig a hímeknek van igazuk. Amikor te voltál 15 éves, téged bezzeg elengedtek három napra a Balatonra nyáron és négy napra síelni télen úgy, hogy csak idegen felnőtt ment veletek. Nekem minden szombaton 11-re kell hazajárnom, vagy meg kell várnom a legjobb bulikban, amíg a fater értem jön. Tudod, milyen égő?! Te inkább hallgass, tavaly is éppen kettes voltál matekból, és hetedikben megbuktál félévkor, életedben nem voltak olyan jó jegyeid, mint nekem. Ha takarítok, mosok, főzök, senki nem dicsér meg, ha te évente egyszer felmosol vagy beágyazol magad után, bratyókám, azt még a BBC is bemondja! Egyszer látott meg anyu engem hétvégén egy pohár pezsgővel, a barátnőm névnapján, mekkora balhét csapott! Téged apa is megkínál néha, mert te vagy a fiú.

Tizenhét éves fiú szövege
- Hugi, mit nyafogsz már megint? Már óvodás korodban is nyafogtál, hisztiztél, és mindent elértél, amit akartál. Tízévesen például mobiltelefonod volt, nekem csak tizenöt éves koromban. Mert te balettra jártál vagy tornára, tudja a bánat, és nehogy elvesszél, tudjál szólni, hogy mikor van vége, meg ilyeneket mondott apa, azt hittem, dobok egy hátast, de tényleg! Én tizenkettő voltam és nem volt saját számítógépem se! Veszed az adást? Nekem te ne szövegelj, hogy kinek jobb itt, te kiejted a szádon, hogy szeretnéd látni Párizst, és az egész család oda utazott nyaralni. Miattad. Oké, nem rossz, de én akkor már New Yorkot néztem volna, nem a sok kis festegető franciát. Tudod, hogy apa a végén mindenhová elenged, mert te vagy a kis kedvence, neked mindent megvesz, mindent megtesz, én meg azt hallom: "Előbb tegyél le az asztalra valamit, fiatalember! Csak nem te leszel a család szégyene? Férfiembernek előbb a kötelesség!" Nekem naponta bizonyítanom kell itthon, és még akkor is te vagy a kedvenc.
{p}
A pszichológus véleménye
- Igaza van-e a szülőnek, aki a neme alapján bánik másképp a gyerekével? Nekem semmiképp sincs igazam, amikor a 15 és 17 éveseket gyermeknek neveztem. De vajon felnőttek-e már? A civakodásuk és a féltékenységük nem gyerekes talán? Bizonyára gyakran hangoztatták a szülők, hogy "bezzeg a húgod jól tanul" vagy "a férfiember tud magára vigyázni". Mit vált ki ez a gyerekekből? Dacot és versengést. Több családot ismerek, ahol nemi szerepében is zavart okozott a gyereknek, ha azt érezte: más neműként jobb sorsa lenne. A szülőknek joguk eldönteni, hogy jutalmazzák-e a kötelességteljesítést vagy nem, de lehetőleg tegyék következetesen. Néha kimondhatják szó szerint is, néha jutalomképpen: szeretlek. Mégpedig önmagadért, alanyi jogon, anélkül, hogy tennél érte - csak úgy.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek