Együttélősdi

Tetovált kölyök

Családi körBácskai Júlia2005. 03. 18. péntek2005. 03. 18.
Együttélősdi

A Kamasz
Az osztályban már mindenkinek van! Akarok egy tetoválást, anya! Csak a vállamra, egy színeset, esetleg a hátamra egy nagyobbat. Vagy nem is, egy válltetkót és egy orrpiercinget. Még ezt se tudod, hogy mi az?! Jaj, anya, te olyan vagy! Milyen?! Ez itt a harmadik évezred! A "pirszing" - így ejted ki - testékszer. Mindenkinek van. Egyszerűen kiszúrják az orromat, és beletesznek egy szép ékszert. Fémből van; de lehet akár igazi drágakő is. Ne izgulj, a pénzt összegyűjtöm én magam. De tényleg, tök király lesz, már nem járhatok így: se tetkó, se piercing. Igenis érdekel, hogy mit szólnak a barátaim, azért még, mert te nem törődsz velük, nekem ők a legfontosabbak. Vágod? Anya, na!? Kérlek! Te olyan tuti jó fej vagy, nekem van a legjobb muterom, mert neked el lehet mondani; na, jó, nem az van, hogy belemész mindenbe, de megbeszélem veled előre.

Az Anya
Tetoválást? Úristen, csak ezt ne! Azt a gyönyörű bőrödet tönkretenni! Örülj, hogy szép vagy és egészséges, nekem te vagy a legszebb, ne csinálj butaságot magaddal, nagyon kérlek. Nekem csöppet se tetszenek, nem tudom, mi a jó mindenféle mintát magadra tetováltatni és örökké abban járni! Örökké! Érted, fiacskám, hogy az mit jelent? Nem tudjátok a dolgoknak a súlyát soha. Ez nem valami kóbor hóbort, amit ki lehet nőni, nem olyan, mint a hajfestés: a hajat le lehet vágatni és új nő helyette, ez örökre ott marad! És arra nem gondolsz, hogy fájni fog? És hogy drága? És ha vérmérgezést kapsz a tűtől, soha nem lehet tudni - hallottam már ilyet! Drágám, kérlek, hallgass anyádra legalább egyszer az életben! Elmondom az igazat. Ha én ilyen tetoválást látok, rögtön valami börtöntöltelék jut eszembe, annak idején csak a bűnözőknek volt tetoválásuk, tudom, hallani se bírod, hogy bezzeg a mi időnkben, de ez az igazság. És még valami, te ezt szerencsére nem értheted. Mert a haláltáborokban is tetoválták a rabokat, érted, mire készülsz? Azok úgy kezelték az embereket, mint a háziállatokat, megbélyegezték, hogy lássa bárki, kié ez az állat, holott azok emberek voltak! Ti meg ebből csináltok viccet? Divatot? Na, nem, az eszem megáll, ne mondd nekem, hogy a legrosszabbra gondolok mindig - mert te meg semmire se gondolsz. Azt várod, hogy még bele is menjek ebbe?
{p}
A pszichológus
(Úgy is, mint "magyar-magyar tolmács"...)
Mintha két külön bolygóról jöttek volna. Nehéz köztük közvetíteni, nehéz "tolmácsolni", nehéz közös hangot találni.
1. megoldás: Végül a gyerek hazudni fog vagy tetováltatja magát szülői beleegyezés nélkül is. Veszélyes az is, ha az anya rábólint meggyőződés nélkül - ez azt jelenti, belefáradt a vitába.
2. megoldás: Tizennyolc éves korig a szülő engedélye kell az efféle "műtétekhez" (az anya reméli, addigra kinövi vagy kimegy a divatból). Ne lepődjön meg senki, ha a tizennyolcadik születésnapjára ezt kéri a gyerek - lám, mégis képes a kitartásra, ha a saját hobbijáról van szó!
3. megoldás: A szülő lazít, örül, hogy más világ van - miért is ne lehetne engedni?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek