Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ezt sóhajtja a mesében a háromágú tölgyfa tündére, aki valószínűleg birtokában van a tudásnak, mely szerint az ember szervezete nagymértékben vízzel hajtott szerkezetnek is nevezhető. Víz és folyadék nélkül nem élhetünk, éppúgy, ahogy táplálék nélkül sem.
Szervezetünk mintegy hetven százalékban vízből áll. Az arányszám a csecsemőknél a 85 százalékot is elérheti, ugyanakkor az idősebbeknél hatvan százalékra csökkenhet. Mindez azért fontos, mert a folyadékhiány is felelős olyan időskori és civilizációs betegségekért, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a reuma, az emésztési panaszok. Ugyanerre az okra vezethető vissza az emlékezetromlás vagy a ráncos bőr is.
A táplálkozástudományi szakemberek nyomatékosan felhívják a figyelmet a napi másfél-két liter víz, illetve folyadék bevitelének szükségességére. A kiszáradás főleg kisgyermekek, betegek, idősek esetében fenyegető, mert ha a testtömeg nyolc százalékát meghaladja a folyadékveszteség, az életveszélyes.
Szerencsére számos élelmiszer, elsősorban zöldség és gyümölcs víztartalma jelentős, ezért is ajánlott ezekből minél többet a napi étrendbe iktatni.
- A legtöbb, 95 százalék víz a salátában, az uborkában, a spenótban, a paradicsomban, a cukkiniban, a hónapos retekben, a sóskában és a zöldpaprikában van.
- Kilencvenszázaléknyi vízből áll a cékla, a karalábé, a karfiol, a kelkáposzta, a sárgarépa, a zeller, az alma, a sárga- és görögdinnye, a narancs, az őszibarack, a gomba.
- Nyolcvanöt százalékot tartalmaz az ananász, a cseresznye, az eper, a sárgabarack, a körte, a meggy.
- Nyolcvan százalék víz található a fejes káposztában, a sütőtökben, a mandarinban, a szőlőben.
- A szárazbab és a füstölt szalonna 15, a trappista sajt 40, a téliszalámi 25, a kenyér 30, a száraztészta hétszázaléknyi vizet tartalmaz.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu