Vizet, mert meghalok!

Ezt sóhajtja a mesében a háromágú tölgyfa tündére, aki valószínűleg birtokában van a tudásnak, mely szerint az ember szervezete nagymértékben vízzel hajtott szerkezetnek is nevezhető. Víz és folyadék nélkül nem élhetünk, éppúgy, ahogy táplálék nélkül sem.

Családi körLovass Ildikó2005. 03. 25. péntek2005. 03. 25.
Vizet, mert meghalok!

Szervezetünk mintegy hetven százalékban vízből áll. Az arányszám a csecsemőknél a 85 százalékot is elérheti, ugyanakkor az idősebbeknél hatvan százalékra csökkenhet. Mindez azért fontos, mert a folyadékhiány is felelős olyan időskori és civilizációs betegségekért, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a reuma, az emésztési panaszok. Ugyanerre az okra vezethető vissza az emlékezetromlás vagy a ráncos bőr is.
A táplálkozástudományi szakemberek nyomatékosan felhívják a figyelmet a napi másfél-két liter víz, illetve folyadék bevitelének szükségességére. A kiszáradás főleg kisgyermekek, betegek, idősek esetében fenyegető, mert ha a testtömeg nyolc százalékát meghaladja a folyadékveszteség, az életveszélyes.
Szerencsére számos élelmiszer, elsősorban zöldség és gyümölcs víztartalma jelentős, ezért is ajánlott ezekből minél többet a napi étrendbe iktatni.
- A legtöbb, 95 százalék víz a salátában, az uborkában, a spenótban, a paradicsomban, a cukkiniban, a hónapos retekben, a sóskában és a zöldpaprikában van.
- Kilencvenszázaléknyi vízből áll a cékla, a karalábé, a karfiol, a kelkáposzta, a sárgarépa, a zeller, az alma, a sárga- és görögdinnye, a narancs, az őszibarack, a gomba.
- Nyolcvanöt százalékot tartalmaz az ananász, a cseresznye, az eper, a sárgabarack, a körte, a meggy.
- Nyolcvan százalék víz található a fejes káposztában, a sütőtökben, a mandarinban, a szőlőben.
- A szárazbab és a füstölt szalonna 15, a trappista sajt 40, a téliszalámi 25, a kenyér 30, a száraztészta hétszázaléknyi vizet tartalmaz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek