Adóügyek

Ezen a héten Németh I. és K. L.-né olvasónk kérdésére válaszolunk.

Családi körDr. Mészáros Gyuláné2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Adóügyek

"Örököltem 1986-ban egy lakóházat, 2004-ben eladtam, a köztes időszakban a házban éltem és felújítottam az ingatlant. Kell-e, illetve mikorra kell adóbevallást adnom, mi számít jövedelemnek?"
Abban az esetben, ha a 2004. évben eladott ingatlant 1989-ben vagy azt megelőzően szerezte (örökölte), az ebből származó jövedelmet nem kell bevallania, adót sem kell fizetnie. Mivel az öröklés 1989. év előtti, az ingatlanértékesítésnek adójogi következménye már nincs. Az egyéb 2004. évi adóköteles jövedelmeiről 2005. május 20-ig kell adóbevallást benyújtania.

"Három évvel ezelőtt lakást vásároltam úgy, hogy a meglévő pénzemet hitellel egészítettem ki. Jövedelmem a 2004. évben több mint hatmillió forint. Jogosult vagyok-e vagy sem a lakáscélú hiteltörlesztés utáni adókedvezményre?"
A lakáscélú hitelhez kapcsolódó adókedvezmény érvényesítésére csak az a magánszemély jogosult, akinek az összes bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelme nem haladja meg a négymillió (illetve a törvényben meghatározott esetben az ötmillió) forintot. E tekintetben a bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelemmel azonosan kell elbírálni azt, ha az éves adóköteles jövedelmet és az adót a munkáltató állapítja meg. Mivel az Ön jövedelme meghaladta az említett értékhatárt, az adókedvezményre nem jogosult. Erre tekintettel az adókedvezmény igénybevételének feltételeit itt felesleges ismertetnünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek