Ártalmas cumik

Veszélyes üzem lett a gyerekszoba. Az ember azt hinné, a széltől is óvja csemetéjét, miközben előfordulhat, hogy anyai felügyelet mellett - sőt szülői nógatásra - szopogat mérget a kisded.

Családi körCsászár Jenő2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Ártalmas cumik

A fővárosban és Baranyában vizsgálódva a fogyasztóvédők olyan cumikat találtak, amelyek rákkeltő, a vesét és a májat is károsító PVC-t tartalmaznak. Az üvegre húzható cumi anyagába ugyanis speciális lágyítót kevertek, így az egészségre káros anyag etetés közben a csecsemő szervezetébe jut. Ennek fényében meglehetősen morbid az egyik termékre pingált angol fantázianév, mely így fordítható: "kicsi szellem".
Az ellenőrök nyolcféle cumit vizsgáltak, s ötféléről kiderült, hogy mérgező. Döbbenetes arány? Nem, átlagos. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezető főtanácsosa, Csonkáné Kojnok Magdolna adatokat sorol: tavaly nyolcvanötféle játékot vizsgáltak meg, s ebből hetvenkettő bizonyult veszélyesnek. A három évnél kisebb gyerekek játékainak (beleértve a rágókákat, csőrös poharakat és az ugyancsak PVC-gyanús szívószálakat) legalább kétharmada balesetet vagy egészségkárosodást okozhat. Hogy jó hírt is mondjunk: a magyar fogyasztóvédők viszonylag szemfülesek, a játékfronton ők adják le a legtöbb riasztást európai uniós kollégáiknak. A tagállamok értesítik egymást, ám a bolti kacatok dzsungelében nehéz fellelni egy azonosító jel és származási ország feltüntetése nélküli etetőt. A rákkeltő PVC-vel "dúsított" cumi ugyanis szemre hasonlít a gumiból vagy szilikonból származó ártalmatlan holmira.
Nem titok: a kínai boltok polcain bukkantak rá az ellenőrök a legtöbb becsapós cuccra. Azt hiszem, az effélére mondják, hogy "halálosan olcsó".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek