Az orvos válaszol

Megelőzhető? jeligére

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Az orvos válaszol

Olvasónk a szív-érrendszeri betegségekről érdeklődik. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a magas vérnyomás és a szív-érrendszeri betegségek között szoros kapcsolat van. A tartósan magas vérnyomásban szenvedők körében hatványozottan fordul elő szívinfarktus, agyi érbetegség okozta bénulás vagy egyéb érrendszeri szövődmény. Tudni kell, hogy a magas vérnyomás kezelésének eredményessége világszerte, még a legfejlettebb országokban is, igen csekély, átlagosan 25 százalék körül mozog, vagyis csak minden negyedik gyógyszert szedő hipertóniásnak sikerül a vérnyomását a kívánt értékre beállítani.
Az erek állapota, a meszesedés jelenléte fontos információ a kezelés helyességének megválasztása szempontjából. Fontos az is, hogy az orvos egy adott beteg esetében minél pontosabban, egyszerűbben és gyorsabban mérhesse fel a súlyos érrendszeri szövődmények esetleges kockázatát.
E kívánalom kielégítésére, a szív-érrendszeri betegségek megelőzésének elősegítésére egy magyar világszabadalom került bevezetésre nemrégen. Az arteriográf készülékkel olyan fontos paramétereket mérhetünk, amelyek alapján információt kaphatunk az érrendszer állapotáról. Az arteriográffal két fontos értéket tudunk meghatározni egy egyszerű vérnyomásmérés alapján. Az egyik ilyen mutató az úgynevezett augmentációs index, a másik a pulzushullám terjedési sebessége. Segítségükkel fontos információt kaphatunk az érrendszer rugalmasságáról, merevségéről. A magyar kutatók a műszer kidolgozását megelőzően arra a felfedezésre jutottak, hogy ha a vérnyomásmérés során keletkező pulzusgörbékből a kiértékeléshez nemcsak a maximális kilengést nézzük, mint azt az egyszerű vérnyomásmérés kapcsán tesszük, hanem a teljes oszcillációs görbét analizáljuk, meghatározhatjuk az érrendszer rugalmasságának megítélése szempontjából fontos paramétereket.
Az arteriográf számítógépes program segítségével végzi el a hullámok rögzítését és elemzését. A vizsgálat során a beteg karjára helyezzük a vérnyomásmérő mandzsettát. A mérés vezérlése, a görbék kiértékelése már a számítógép feladata. A beteg mindebből csupán kétszeri, hagyományos vérnyomásmérést észlel. Az emelkedett augmentációs index és pulzushullám terjedési sebesség felhívja az orvos és a páciens figyelmét arra, hogy haladéktalanul tenni kell valamit a szív-érrendszer épségéért. A kóros értékeket mindenképpen kardiológiai kivizsgálásnak kell követnie. A diagnózis ismeretében a kezelés nem csupán gyógyszeres lehet. Része a helyes táplálkozás, az orvos által előírt megfelelő pulzusszámon végzett mozgás ugyanúgy, mint a stressz oldása. Sokszor ilyen banálisnak tűnő módszerekkel is életet menthetünk. Ez az egyszerű vizsgálat javasolt mindenkinek, aki stresszes körülmények között él, dohányzik, magas vérnyomásban szenved, ülő foglalkozást űz, netán túlsúlyos. Ajánlott magas vérzsírok és magas húgysavszint esetén, valamint cukorbajban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek