Az orvos válaszol

"Gyenge szívű" jeligére választ váró olvasónk levelében említi, hogy egyre többször érzi úgy, kevés a levegő, ha járkál, dolgozik.

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Az orvos válaszol

Orvosa szívelégtelenséget állapított meg. Kérdezi, mit tehetne azért, hogy újra könnyebben menjen a munka.
A pangásos szívelégtelenség súlyos állapot. Ilyenkor a szívből a test szövetei felé pumpált vér mennyisége nem elegendő a sejtek normális oxigén- és tápanyagellátásához. Ennek oka pedig a szív gyengesége. A szívelégtelenséghez számos ok vezethet. Előidézheti szívizomgyulladás, a szívburok betegsége, a koszorúér szűkülete és huzamosan magas vérnyomás is. Lehet oka cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés vagy elhízottság. Okozhatja szívbillentyű-betegség, ritmuszavar, autoimmun betegség, anyagcserezavar.
A szívelégtelenségben szenvedő beteg fáradékony, gyenge, terhelésre fullad, lába dagad. Néha a nehéz légzés éjszaka, fekvő helyzetben jelentkezik, mert a pangás folytán a folyadék a tüdőbe kerül. A beteg ilyenkor felébred, levegőért kapkod vagy zihál. Felüléskor a folyadék kiürül a tüdőből, ami a légzést könnyebbé teszi. Mindezek miatt a szívelégtelen ember nem tud laposan feküdni, felpolcolva, félig ülő helyzetben alszik. Ezek a tünetek rendszerint önmagukban véve is elegendőek, hogy az orvos a keringési elégtelenség tényét megállapítsa. Az alapos fizikális vizsgálattal a gyanú megerősíthető. A beteg pulzusa szapora, hiszen ezzel szeretné kompenzálni a szív elégtelen pumpafunkcióját. Vérnyomása gyakran csökken. Megnagyobbodott szív, máj, duzzadt has és láb a jellegzetes. A szívhangok változása is megerősíti a diagnózist. A továbbiakban mellkasröntgennel, EKG-val, szívultrahanggal, Holter- és más speciális kardiológiai, valamint laboratóriumi vizsgálatokkal állapítjuk meg, milyen folyamat, betegség vezetett a keringési elégtelenséghez.
A szívelégtelenség kezelésének három sarkalatos pontja van: az alapbetegség gyógyítása, a szívelégtelenséget rontó egyéb tényezők kiküszöbölése és magának a szívelégtelenségnek a kezelése. De nem is lehet ennyivel beérni: rendezni kell adott esetben a vércukorszintet, gyógyítani a pajzsmirigybetegséget, esetleg az autoimmun kórképet. A beteg az orvosi utasítások betartása mellett azzal segíthet állapotán, ha leszokik a dohányzásról, megszabadul a túlsúlytól és tartózkodik az alkoholfogyasztástól. Tanácsos kerülni a sós ételeket, célszerű a szoba hőmérsékletét egyenletesen mérsékelt fokúra beállítani. A szívelégtelenségben szenvedőnek sem a túl meleg, sem pedig a túl hideg szoba nem tesz jót. Sok só fogyasztása vízvisszatartáshoz vezet, ami a kezelés ellen hat, s tovább rontja a szív állapotát. A szervezet vízvisszatartásának mértéke egyszerűen nyomon követhető, ha a testsúlyunkat naponta ellenőrizzük. A napi egy kilogrammnál nagyobb testsúlyemelkedés általában vízvisszatartásra utal. Olvasónk állapota az orvosi kezelés és az életmódváltozás hatására biztosan javulni fog.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek