Csak a tesztemen keresztül

Xantángumi + feketerépa = joghurt

Családi körTörök Monika2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Csak a tesztemen keresztül

Arról nincs vita, hogy a joghurt egészséges, ráadásul még ehető is, merthogy élelmiszer. De mi van benne? - erre is választ ad tesztünk.

Termék
Három epres joghurtot cincáltunk ízekre, hogy lássuk: mitől is lesz a reklámokban a szép lány olyan idegborzolóan karcsú, fitt, fiatal, jól sminkelt és kialudt. A Danone (Budapest, Keresztúri út 210.) Éden nevű, ugyanezen cég Activia fedőnevű, valamint a Mertingen Früchtegut fantázianevű (német import) termékeit vizsgálgattuk és kanalaztuk. Azért választottunk egy cégtől kétfajta terméket is, mert az Activia termékek - a kis bennük foglalt Bifidus essensisükkel, amelyről hétköznapi ember meg nem mondja, mi az (eláruljuk: egy tejsavbaktérium neve) - a hirdetések szerint olyannyira külön ágat képviselnek a joghurtok között, hogy nem állhattuk meg besorolásuk nélkül.

Ár
Az Éden joghurt 89, az Activia 95, a Früchtegut 59 forintba kerül 150 grammos kiszerelésében, bár az igazság kedvéért hozzátesszük, hogy az Éden akcióban +25 grammot rejt magában a jóból. Az árakból két következtetés vonható le: egyrészt a titokzatos Bifidus essensis hat forintba kerül 150 grammonként, másodsorban a fránya uniós termékek áraikkal kiszorítják a piacról a jó magyar joghurtot, a hazai tejipari cégek nem kis bánatára.
{p}
Csomagolás, tárolhatóság
Vessenek bár a mókusok elé, mi a négyzetes hasáb alakú csomagolást kedveljük a legjobban - ebben közrejátszhat az asztalunkat körülülő család nagysága is, hiszen egy pohár alakú izét hazavinni a boltból fél lábon, hátrafelé ugrálva is lehet, ám próbáljanak belegyömöszölni tizenkettőt egy zacskóba úgy, hogy se a szatyor, se a termék ne sérüljön.
A két honi joghurt kiszerelése között csupán magasságbeli különbségek vannak - az Éden +25 grammot ad ingyen. A pohárkák műanyagból vannak, így kanalazás után semmi másra nem jók, mint a földgolyó beborítására le nem bomló műanyaggal minél vastagabb rétegben.

Információ, összetevők
A valódi nagy meglepetést a csomagolóanyagon feltüntetett információk adták az összetevők felsorolásával. Vajon tudták-e, hogy az epres joghurt (Activia) nem más, mint tej, eperkészítmény (12 százalék), víz, cukor, glükózszirup, sűrítők (módosított keményítő, karragén, xantángumi), színezékek (feketerépa-koncentrátum, paprika- és kurkumakivonat) aroma, savanyúságot szabályzók (nátrium-citrát, citromsav), cukor, tejpor, élő joghurtkultúra és Bifidus essensis értő kézzel kevert elegye?!

Egy kis matematika
Ha egy 150 grammos termékben (Activia) 12 százalék az eperkészítmény, és ennek a 12 százaléknak csupán az 58,3 százaléka az eper, akkor vajon mennyi valódi eper van a termékben? És ha az eperkészítmény (Éden) 18 százalékos jelenlétéből csupán hatvan százalék a valódi eper, akkor vajon mit feccöltek bele a kedves gyártók a gigantikus gyümölcsélvezetbe? Früchtegutéknál nem adnak fel ilyen bonyolult leckéket, ott 4,5 százalék a gyümölcstartalom, és kész - és még azzal sem kábítanak, hogy az esetleg eperből volna.
{p}
Íz és szín
Nem meglepő módon a német termék volt a legkevésbé rózsaszín és darabos (tekintsünk most el attól a piciny, erősen feketeborsra emlékeztető kis valamitől, ami a tetején úszott), továbbá ez volt az a joghurt, amely gondolkodás nélkül és szinte maradéktalanul belefolyt a pohárba úgy, hogy a falán csak a tejekre és tejtermékekre oly jellemző trutymó maradt felkenődve.
Az Éden és az Activia között viszont jelentős különbség mutatkozott: az Éden jóval színesebb és darabosabb volt, pedig tápértéke (351 kJ) messze elmaradt az Activiáétól (393 kJ), mely utóbbi viszont kifejezetten undorító, hetvenes évekbeli puncsfagyi színben pompázott, és derekasan képzett a tetején gusztustalan réteget - szemben a német csodával, amely, tejtermék létére, még csak hűtést sem igényelt.

Eltarthatóság és néhány tévhit
Nem óhajtunk a továbbiakban hitelrontásért a bíróságra szaladgálni, de egyet-mást szögezzünk le a joghurtokkal kapcsolatban. Minden joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B2-vitamin- és ásványianyag-forrás. Az élő joghurtkultúra különféle "barátságos baktériumok" - a Lactobacillus bulgaricus, a Streptococcus termophilus vagy például egyes Bifidobaktériumok - összessége, amelyek a tejet joghurttá savanyítják és számos egészségügyi hasznuk dicséri őket. De! Az a joghurt, amelyet hosszabb eltarthatóság miatt pasztőrizáltak, döglött joghurt, nincs benne a jóságos, élő baci. Ezért nézzék meg, melyik a hosszú szavatossági idejű - az biztos, hogy "döglött".

Mellékhatások
Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy egy-egy gyümölcsjoghurt valójában elenyésző mennyiségben tartalmaz gyümölcsöt és joghurtot, így az egészségre egyáltalán nem ártalmas - feltéve, ha az ember nem lép kellemetlen reakciókba a poharakba gyömöszölt xantángumival, feketerépával vagy a német terméken E440-es felségjelű tartósítószerrel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek