Egészségpercek

Családi körUjlaki Ágnes2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Egészségpercek

Bikram jóga
A jóga az egyetlen testedzés, melyet bármilyen életkorban el lehet kezdeni, s mindenkinek jót tesz. A Bikram jóga a legdinamikusabban fejlődő jógairányzat, világszerte több száz stúdióval. Minden egyes gyakorlata nyújtja és erősíti az izmokat, ínszalagokat, élénkíti a belső szervek, mirigyek működését, friss, oxigéndús vért juttatva a test minden részébe. A gyakorlatsorozat növeli a koncentrálóképességet, a türelmet és az önuralmat, erősíti a szellemi frissességet és csökkenti a stresszt. "Mellékesen" még a fogyást is segíti, és megszünteti az álmatlanságot. A budapesti központról többet meg lehet tudni a www.bikramyoga.hu honlapon.

Sózzunk, de mértékkel
Közismert, hogy a túlzott sófogyasztás káros az érrendszerre. Tévhit azonban, hogy sózás nélkül meglehetünk! Az ember napi sószükséglete mintegy öt-hét gramm. Só nélkül a szervezetünk nem képes saját fehérjét felépíteni, ezért fontos a vegetáriánusok számára a rendszeres sóbevitel. A környezetszennyeződés miatt a tengeri só veszített minőségéből, míg a föld belsejében rejlő só a környezet külső hatásaitól védett.

Jótékony vörösbor
Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a vörösbor mérsékelt fogyasztásának számtalan jótékony hatása van. Az Ohiói Egyetem legújabb kutatása szerint a vörösborban található egyik fontos összetevő a szívizomzat kóros megkeményedését is meggátolja. A vörösborban természetes módon megtalálható rezveratrol nevű molekula gyulladásgátló, koleszterincsökkentő, megakadályozza a vérrögök kialakulását, értágító és daganatellenes hatású. A mértéktartó fogyasztás (egyéni alkattól függően másfél-három deciliter) tehát egészséges. Ennél több fogyasztása azonban - különösen dohányzással együtt - éppen az ellenkezőjére fordítja a hatást.

Étrend infarktus ellen
Brit kutatók beszámoltak egy újfajta étrendről, amelynek napi alkalmazásával akár 76 százalékkal csökkenhet a szívinfarktus veszélye. A menü elemei: vörösbor, hal, csokoládé, gyümölcsök és zöldségek, mandula, fokhagyma. Mindezt ajánlott naponta enni, a hal kivételével, amelyet elég hetente négyszer felvenni az étrendbe. A speciális étrend eredményei elsősorban férfiaknál lehetnek látványosak: akik így táplálkoznak, átlagosan hat és fél évvel hosszabb életre számíthatnak, mint azok, akik megmaradnak a hagyományos étrendnél. A nők is átlagosan öt és fél évet nyerhetnek.

Bűnös ólom
A folyamatos ólombevitel alacsony koncentrációban is agressziót, magatartászavarokat idézhet elő - hangzott el egy nemzetközi tudományos konferencián. Még a környezetben hátramaradó alacsony ólomszint is veszélyes lehet. A vizsgálatok során kiderült, hogy különböző bűncselekményekért elítélt fiatalok csontjaiban négyszer magasabb az ólom koncentrációja, mint más tizenévesekében. Az ólomszint csökkentése a környezetben hatékonyan megelőzhetné a bűnözést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek