Garázsból agora

Kertvárosi sorházban lakik férjével és két gyermekével főkönyvelő beosztású kedves levélírónk. Napi munkája után kikapcsolódás számára a sütés-főzés. Illetve sütne, főzne, ha elegendő hely lenne számára a hét négyzetméteres jelenlegi konyhájában. Álma egy családi konyha, ahol nemcsak egyszerűen az étkezés zajlik, de ahol munka után összeülhet a család, a férj barkácsolgat, a gyerekek a leckéjüket írják, az anyuka pedig szenvedélyének hódolva megfőzi a vacsorát, és élvezi a családi együttlétet.

Családi körD. Tasnádi Marianna2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Garázsból agora



Persze a falak nem tágíthatók, de van egy remek lehetőség: a 24 négyzetméteres garázs, amelynek közvetlen kapcsolata van a lakással. Ezt a teret tudják nélkülözni, így itt ki tudunk alakítani egy igazi, melegséget adó központi teret, egy agorát, ahol mindenki otthonosan érezheti magát.
{p}
A nagy teret boltíves fallal kettéosztanánk. A mennyezeten álgerendákat helyeznénk el, ez megadná a helyiségnek az olvasónk által kívánt rusztikus alaphangulatot. A korábbi garázsajtó helyett tágas ablakkal látnánk el az étkezőt, ahol pácolt fenyőből készített egyedi asztal és székek várják az étkezőket. Minthogy a bútorokat asztalossal készíttetik, javasoljuk, az asztal kihúzható legyen, hogy ne csak a szűkebb család tagjai, de vendégek is letelepedhessenek köré. A fal mellé tehetünk tálalót vagy akár egy szuszékot is, amelyben asztalneműt, ruhát tarthatunk, fölötte pedig a háziasszony szakácskönyvgyűjteménye kaphat helyet.



A boltív mögött, szemben az ajtóval - amely a lakással köti össze a helyiséget - ablakot nyitnánk, így természetes szellőzést és világosságot kap a konyha. Ebben a térben kizárólag a fal mentén helyeznénk el a bútorokat, követve az étkező rusztikus parasztbútorzat hangulatát. A konyha közepén a gerendáról vasból készült egyszerű lámpa lóg. A háziasszony fűszergyűjteménye kiemelt helyen, a tűzhely melletti polcon helyezhető el. A falakat öregsárgára festeném, a bútorokat pedig sötétbarnára pácolnám. A burkolat terrakotta és középszürke variációjából áll. A berendezéshez illő zöld kockás függönyt javasolok.
A konyhafronton kedves lenne az ablakpárkányra elhelyezett néhány cserepes muskátli vagy egynyári növény, az étkezőrészben lehetőség van bélelt fonott kosárban nevelt fűszernövény vagy egyéb virág elhelyezésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek