Kismamaidomok ára

Claudia Schiffer, a híres topmodell azért esküszik a császármetszésre - szemben a hagyományos szüléssel -, hogy módja legyen megőrizni terhessége előtti alakját. Ha ő mondja, bizonyára sokan el is hiszik, hogy a hasi műtét az ára a formás idomok megőrzésének.

Családi körBalogh Mária2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Kismamaidomok ára

A modell nézetét mindenesetre számos kismama osztja. Gyanítom, nem kizárólag idomaik óvása okán, sokkal inkább azért, mert félnek a spontán szüléssel járó fájdalmaktól. Vannak persze, akik nem is alaptalanul, mivel korábban már becsülettel megszenvedték életük gyümölcsének érkezését. Mások viszont előrelátóak, s a gyötrelmek elkerülése céljával szeretnék hasi műtét útján világra hozni magzatukat. Tapasztalatból mondom: a császármetszést követő fájdalmak felérnek egy takaros spontán szüléssel.
Amikor az egyik szülész-nőgyógyász ismerősömnek szóba hoztam a mostanság felkapott témát, érces véleményét kendőzetlenül osztotta meg velem. Manapság egyre több nő szeretné olyan könnyedén elintézni a szülést, mint ahogyan például a vacsorarendelést az étteremben. Mindezt persze a fogadott orvos társaságában képzeljük el, amikor is az alku tárgya a szülés módja, esetenként pedig annak fix napja. A neves főorvos állítja, hatalmas veszélyeket rejthet a természet szabályos ritmusát borítékba tett tízezresekkel megcsalni. A tét ugyanis nem kevesebb, mint a baba és a mama egészsége. A felelősséggel gondolkodó orvosok ezért rendíthetetlenül kitartanak amellett, hogy a császármetszés csakis akkor indokolt, ha komplikáció adódik a szülés során. Vagyis ha olyan szövődmény lép fel, ami veszélyeztetheti a magzat, illetve az anya életét.
Így tartja ezt a szülészeti szakmai kollégium is, ezért aztán úgy döntött: ki kell deríteni, végeznek-e indokolatlanul császármetszéseket a hazai egészségügyi intézményekben. A vizsgálódás alapjául szolgáló felmérésből kiderül, hogy a hetvenes években a gyermekeknek csak öt és fél százalékát segítették világra hasi műtét útján, míg az utóbbi években minden negyedik újszülött császármetszéssel születik. A végeredményre a társadalombiztosító is igen kíváncsi lehet. A hagyományos szülésért ugyanis 82 ezer forintot fizet a kórházaknak vagy a klinikáknak, a császármetszésért jó 170 ezret...Az anyagiakon túl a lehetséges kockázatok miatt is fontos az ügy végére járni. Manapság már nemcsak a császármetszés előnyeit hangoztatják a szakemberek, hanem az árnyoldalait is. Például a hasi műtét során könnyen megsérülhetnek a szomszédos szervek, károsodhatnak az idegek és az izmok, és még a baba bőre is megkarcolódhat. Mindez persze csak feltételezés, óvatos elővigyázatosság. De bármi megtörténhet. Bármikor és bárkivel...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek