A szellemi frissesség megőrzéséért

Nincs olyan csodaszer vagy kezelési mód, amellyel az öregedéssel járó összes tünet megelőzhető lenne, vagy ami hosszabb életet biztosítana - azonban számos természetes módszer létezik a problémák enyhítésére és az egészség megőrzésére. A gyógynövényes orvoslás rejtelmeibe avatja be olvasóinkat a Szabad Föld Könyvtár június közepén megjelenő, Gyógyító füvek, virágok, olajok című, harmadik kötete. Az alábbiakban könyvünkből ajánlunk egy különleges növényt többek között a szellemi frissesség megőrzésére.

Családi kör2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
A szellemi frissesség megőrzéséért

Ginszeng (Panax ginseng)
Az Ázsiában, Szibériában és Észak-Amerikában honos növény öt-hat éves gyökereit gyűjtik. Megszárított, porított formában évezredek óta használja a kínai orvoslás. Orvosi ellenőrzés mellett ajánlott, de kismamák és gyerekek ne használják. Koffeintartalmú szerekkel fogyasztva mellékhatások léphetnek fel. Hathetes ginszengkúra után tartsunk egy hónap szünetet.
Javallatok
Erősítő. Ajánlott a lábadozó betegeknél a testi-szellemi erő fokozására. Különösen a mellékvesére hat erősítőként. Használjuk fertőzések és meghűlések kivédésére.
Stressz. A túlhajszoltság és a stressz okozta, hosszan tartó kimerültség kezelésében a leghatékonyabb. Álmatlanság esetén is ajánlott. Fokozza az endorfin nevű boldogsághormon termelődését.
Agy. Növeli a szellemi frissességet. Öregedéssel együtt járó idegrendszeri problémák, memóriazavar esetén is javasolt.
Állóképesség. Sportolókon végzett ginszengkísérletek során 8-10 százalékkal nőtt az állóképességük. A férfiak potenciájára is kedvezően hat.
Főbb készítmények
Tinktúra. Túlterhelt időszakban naponta háromszor vegyünk be egy fél teáskanálnyit vízben oldva.
Főzet. Általános erősítőként naponta kétszer igyunk 35 ml főzetet.
Kapszula. A porított gyökeret tartalmazó, 1 grammos kapszulából naponta egyet vegyünk be stressz esetén.

Ezek is érdekelhetnek