Ártalmassá vált pirulák

Csaknem háromszázmillió doboz gyógyszert viszünk haza évente, és ennek egyötödét nem használjuk fel. Kétezer tonna veszélyes hulladékot halmozunk fel így. A máskülönben gyakran életet mentő, feleslegessé vált tabletta ugyanis veszélyes hulladéknak minősül, elkülönítve kell tárolni.

Családi körPintér Csilla2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Ártalmassá vált pirulák

Tilos elásni, háztartási szemétbe dobni, elégetni vagy lefolyóba önteni, ehelyett a veszélyeshulladék-gyűjtő helyekre kell eljuttatni. A gyógyszerek a természetbe jutva is megőrzik hatóerejüket, és a szemétlerakóba kerülve különösen lassan bomlanak le. Hatóanyagaik reakcióba léphetnek más kemikáliákkal, a talajvízbe, a szennyvízbe oldódva súlyos mérgezéseket, rendellenességeket idézhetnek elő az élővilágban.
A lejárt szavatosságú pirulákat leadhatjuk azokban a gyógyszertárakban is, ahol elfogadják tőlünk. Kiderült, hogy a megkérdezett 430 patika 39 százalékában vállalkoznak rá.  Készül ugyan erre vonatkozó rendelet, jelenleg azonban a gyógyszertárak nem kötelesek gyűjteni a feleslegessé vált pirulákat.
A gyógyszerhulladékot elfogadó 146 patika körülbelül felében vesznek át nagyobb mennyiséget, másutt csupán pár dobozzal. Akadnak olyan gyógyszertárak is, amelyekben foglalkoznának a gyűjtéssel, de nincs mit, mert a családok nem viszik vissza a felesleges orvosságot.
A szakemberek azt tanácsolják, hogy gyógyszert csak akkor váltsunk ki, akkor vásároljunk, ha tényleg szükségünk van rá. Ha mégsem használjuk fel a tablettát, elvihetjük a gyógyszert felíró orvosnak is, aki eljuttatja az arra rászorulónak. A patikai címkével ellátott, helyben összeállított ecsetelők, szirupok, sebbenzin üvegét se dobjuk ki, kimosva visszaváltják a gyógyszertárak. Ha az üvegek alján maradék van, azt semmiképpen se öntsük a lefolyóba, hanem jól záródó befőttesüvegben vigyük el a veszélyeshulladék-gyűjtő udvarba.

Ezek is érdekelhetnek