Fényanya a szülőszobában

Méltó módon szülni és születni! - ezzel a mottóval hirdették meg a Születés Hete idei rendezvénysorozatát az ország tizenhat városában. Félszáz kórház nyitott kapukkal várta a kismamákat. A szerencsések már nem sokkoló, hanem felemelő élményként élhetik át a szülést.

Családi körCsászár Jenő2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Fényanya a szülőszobában

Illatos gyertyák a szülőszobában, masszázs a fájó deréknak, jégkockák a homlokon - ilyen kíméletes is lehet a szülés. Legalábbis ezt ígéri Novák Julianna, a Magyarországi Dúlák Egyesületének egyik alapítója. A görög eredetű dúla szó asszonyi segítőtársat jelent, aki a szülés körüli teendőkben segédkezik. A franciák "bölcs asszonynak", az izlandiak "a fény anyjának" hívták ezt a személyt.
Julianna négy gyermeket hozott a világra, s tanítóként is azt tapasztalta, hogy a születés élménye meghatározza a gyerekek későbbi életét. Azok, akik problémamentesen "küzdötték ki" magukat az anyaméhből, vagyis sikeresen állták életük első próbatételét, később is könnyebben vették az akadályokat.
- Egy halva szült gyermek után szükségem volt valakire, aki leveszi rólam azt a lelki terhet, ami egy elhalt csecsemő világra hozatala - meséli egy asszony, miért választott a második terhessége idején dúlát magának. Egy másik kismama apás szülésre készült. Úgy gondolta azonban, hogy a férje járatlan az efféle dolgokban, ezért szüksége volt még valakire, aki korábban átélte ezt az élményt. Ez a személy volt a dúla, aki nemcsak lelki társ, hanem azt is figyelemmel kíséri, jó mederben halad-e a szülés.
{p}
- Nagy könnyebbséget jelentett, hogy velem van valaki, akinek az az egyetlen dolga, hogy engem kényeztessen, készítse a borogatást, fogja a kezemet - vallja be egy nagycsaládos anyuka. Egy másik asszony azt meséli: gyermekének apjával már a várandóssága elején megszakadt a kapcsolata. Mégsem akarta teljesen egyedül világra hozni a kicsit, ezért hívott segítőt. Így legalább volt valaki, aki vele örült, amikor felsírt a gyerek.
Sokan tapaszalt barátnőjüket invitálják meg a szülőszobába, de egyre többen gyakorlott dúlát keresnek. A nyugat-európai országokban - például Ausztriában - már hivatásos segítők munkálkodnak, és már nálunk is egyre több kismama él e lehetőséggel. Számos kórházban szívesen fogadják a dúla jelenlétét, hiszen sok terhet levesz az orvos és a szülésznő válláról. A fővárosi Szent István Kórházban például az utóbbi négy évben félszáz baba jött világra dúlás segítséggel.
Egy statisztika szerint a túlterhelt egészségügyi személyzet csupán tizedannyit törődik a vajúdó és szülő nők lelki gondjaival, mint amennyire igényük volna rá. Mégis akadnak intézetek, ahonnan egyenesen kitiltották a dúlákat, mivel csak kényelmetlenséget okoznak a "futószalagon" bonyolított szülések alatt. Pedig az 1998-as új egészségügyi törvény kimondja: a szülő nőnek joga van rá, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan jelen lehessen.

Mit jelent dúlával szülni?
Az USA-ban dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász vezette be a dúlaszolgálatot. Több mint kétezer esetet figyeltek meg, s kiderült: a dúlával kísért szüléseknél 50 százalékkal kevesebb a császármetszések száma, a vajúdás időtartama 25 százalékkal lerövidül, és jóval kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség. A dúlával szült anyák gyengédebbek az újszülöttjükhöz, kevesebb gondot okoz nekik a szoptatás, s hamarabb összeszoknak a babával.

Ezek is érdekelhetnek