Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Beköszöntött az allergiások számára legnagyobb gyötrelmet ígérő időszak, a parlagfű július végétől októberig tartó virágzása. Ez a rossz hír a lakosság 10-15 százalékát érinti. A parlagfű az ország nagy részén elterjedt. Egyetlen példánya nyolcmilliárd pollent is képes termelni (egy tőről akár harminc-negyvenezer mag is beérik), irtása elengedhetetlen. Szerencsére ma már büntethető az, aki az udvarán vagy a szántóföldjén nem kaszálja a szénanáthát, asztmát, ekcémát okozó növényt. A Budai Allergiaközpont szakemberei különleges étrendi ajánlást dolgoztak ki, amelynek betartásával jelentősen csökkenthetőek az allergiás tünetek.
Nyaranta a tengerparton nyaralók szívesen kipróbálnak helyi ízeket, specialitásokat, kedvet kapnak különleges tengeri halakhoz. A halak (főképpen a hering, a szardella, a szardínia, a tonhal, a cápa, a sprotni, a makréla, a kaviár), a kagyló meg a csiga magasabb koncentrációban tartalmaz hisztamint, vagyis az allergiás tünetek kialakulásáért közvetlenül felelős, természetesen termelődő anyagot, amely akkor szabadul fel, ha az immunrendszer allergénnel találkozik. Ezért az allergiások inkább kerüljék a felsorolt ételeket - tanácsolja Nagy Dóra dietetikus.
Szintén magas hisztamintartalmúak az alkoholos italok, az érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt), a citrusfélék, az ananász, a banán, az eper, a mogyoró, a mogyorókrém, az olajos magvak, a csokoládé, az érlelt húskészítmények (kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka) és a zöldségek: bab, borsó, lencse, mák, paradicsom, savanyú káposzta, spenót, szója.
Aggodalomra semmi ok, hiszen az allergiában szenvedőknek sem kell lemondaniuk minden gyümölcs- vagy zöldségféléről, az alábbi ételeket gond nélkül fogyaszthatjuk:
Húsok: belsőségek kivételével a színhús, szárnyas, sertés, marha, vadhús, illetve ezekből készült húskészítmények, felvágottak. Mindezt sülve, főzve, rántva, grillezve, töltve. Egyetlen kivétel a füstölés. Figyelem, az Olaszországban oly kedvelt füstölt sonkaszelet sárgadinnyével több okból is kizárt.
Tejtermékek: tej, tejeskávé (maximum napi egyszer), kapucsínó (de ne legyen fahéjjal megszórva), natúr joghurt, kefir, aludttej, a megengedett gyümölcsökkel ízesített joghurtok. Nem penészes sajtok, illetve nem füstölt sajtok, krémsajtok (például trappista, eidami, mozzarella, Anikó, Pannónia, juhsajt, kecskesajt), túró, tejföl.
Gabonafélék: zab, rozs, búza, kukorica, rizs, árpa, valamint ebből készült édes és sós péksütemény, kenyér, zsemle. Sütemény, amely nem tartalmaz gyümölcsöt, fahéjat vagy csokoládét. Figyelem, a magvas kenyerek, zsemlék napraforgót tartalmazhatnak, tehát kerülendők!
Italok: ásványvíz, szénsavas üdítők. Gyümölcslevek közül nehéz olyat találni, amelyben ne találtatna a magas hisztamintartalmú gyümölcsök közül valamelyik, de megfelelő lehet az alábbiakból készült étel, frissítő, gyümölcslé: sárgabarack, őszibarack, szilva, cseresznye, meggy, szőlő, ribizli, áfonya, szeder, málna, alma, körte, köszméte.
Zöldségek: belőlük sütve, főzve, grillezve készült ételek; burgonya, káposzta, vöröshagyma, fokhagyma, kelbimbó, karfiol, brokkoli, répa, retek, karalábé, kelkáposzta, saláta, cékla, gomba, szója.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu