Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Mindenki másképpen egyforma. Az egyik ember nyakatekert modern ételekre és zöldséges mini "micsodákra" esküszik, Hajmási Andrásné viszont krumplis-túrós lepényre meg káposztás sztrapacskára.
Gömbölyded asszony, sistereg körülötte a derű. Már hajnalban főzni kezdi százliteres kondérban a húslevest és azt a töltött káposztát, amiért az ország minden tájáról visszajönnek. Boldog és elégedett, hiszen kislánykori álma valósult meg: muskátlis vendéglőjük tele van vendégekkel.
Nemcsak a kosztja, vállalkozása is családias Hajmási Andrásnénak Szilvásváradon. A nagy ház alsó része hangulatos vendéglő, az emeleten pedig, szülei mellett Iduska lakik férjével és gyerekeivel. Napközben dolgoznak, mert náluk mindenkinek megvan a reszortja.
- A nagyfiam a nyári szezonban a húgommal együtt besegít. A lányom már állandó munkaerő, ő tálalja fel a főztömet. A férjem alapanyag-beszerző, apukám pucolja a zöldséget, kovászolja az uborkát, anyukám pedig a palacsintafelelős. Minden mást magam készítek a konyhában. Ez a terep csak az enyém, az én ízeim, receptjeim, titkaim. A habart krumplilevest füstölt csülökkel, házi kolbásszal nagymamámtól tanultam főzni, sokan csak ezért járnak ide. Na és a töltött káposztám! Szerénytelenség nélkül állíthatom, ez hozza vissza a vendégeimet Soprontól Békés megyéig. Nálam csak házias koszt van, és hatalmas adagok: fokhagymás sült oldalas hagymás tört krumplival, párolt káposztával meg kakasherepörkölt túrós metélttel. Sokszor hajnali háromkor kelek vagy éppen fekszem le, napi tizenhat órákat dolgozom, csak a gerincem jelezget időnként, hogy vigyázzak a húsleveses fazekak emelgetésével.
Az 1997-ben megnyitott muskátlis vendéglőig igen hosszú út vezetett. Fiatal házasként Iduska geológus férjével együtt a bélapátfalvi cementgyárban dolgozott, míg a gyárat - ahogy ő fogalmaz - szét nem túrták. Amikor gyesen volt, éti csigát, az erdészetnek gesztenyét gyűjtött a férjével. Az asszony akkoriban már kosztosokat is tartott, esténként huszonöt forintért tálalt vacsorát az udvarukon tucatnyi embernek.
- Egy asztallal meg négy lócával nyitottunk, de még a lépcsőn is ültek, amikor meglátták az étlapunkat és árainkat. Az évek alatt folyamatosan bővítgettünk, szépítgettünk. Saját erőből, mert a pályázati támogatásokról, banki hitelekről nekünk rossz tapasztalataink voltak. Végre megértem, hogy nemrég egy uniós pályázaton nyertünk hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást. Ebből a melegkonyhát teljesen átalakítottuk a legszigorúbb előírásoknak megfelelően: a plafonig csempék, krómacél kézmosók, külön raktárhelyiségek.
Hatalmas kondérban, takaréklángon fő Iduska híres húslevese, amiben sertés-, marha-, kacsa-, liba-, sőt nyúlhús is van. Az udvaron lángvörös muskátli virít, akárcsak Iduska arca, aki nevetve mondja: férje szerint már neki is takaréklángon kellene élnie. Esze ágában sincs! Talán megéri, hogy egyszer majd cigánymuzsika is szól a családi vendéglőben.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu