Az orvos válaszol

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 09. 09. péntek2005. 09. 09.
Az orvos válaszol

Erőm fogytán
E jeligével hozzánk forduló levélírónk azt panaszolja, hogy az utóbbi időben egyre fáradtabb, munkáját is nehezen tudja ellátni. Mint írja, egyéb tünetet önmagán nem fedezett fel. Kérdezi, mi állhat a panasza hátterében.
A gyengeség, fáradékonyság számos belgyógyászati betegség tünete lehet. Okozhatja valamilyen idült gyulladás, a mellékvese vagy a pajzsmirigy alulműködése, daganatos megbetegedés, izombetegség, a vérképző rendszer betegsége vagy szívbántalom. Olvasónk esetében elképzelhető a háttérben vashiányos vérszegénység is. Azoknál a nőknél ugyanis, akiknek a havi vérzése erősebb az átlagosnál, és nem kiegyensúlyozott étrendet követnek, gyakran alakul ki vashiányos állapot. A panasz hátterének megnyugtató tisztázása csak alapos belgyógyászati kivizsgálással lehetséges.

Szeles bajok jeligére
Levélírónk emésztési gondjainak hátterében állhat többek között pszichés probléma, gyulladásos bélbetegség, fertőzés, a gyomor túlterhelése vagy szívbetegség. A tünet kialakulásához hozzájárul a rostszegény táplálkozás, esetleg eleve puffasztó ételek fogyasztása. De puffadást okozhat diétaváltás is, az úgynevezett normális átállási periódus folytán. Hogy a felsoroltak közül mi okozza olvasónk gyomorbajait, az csakis orvosi kivizsgálás során dönthető el.

Ezek is érdekelhetnek