Az orvos válaszol

Ezen a héten Élni szeretnék jeligéjű olvasónk levelére válaszolunk.

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 09. 02. péntek2005. 09. 02.
Az orvos válaszol

Olvasónk szerteágazó bajairól számol be levelében. Mint írja, túlsúlyos, vesebeteg, gyakran vizesedik. Nemrégiben mindkét lábszára vörössé, meleggé vált, miközben majdnem négyszeresére duzzadt. Az orvos orbáncot állapított meg, ezért szeretne többet megtudni a betegségről.
Az orbánc a bőrben és a bőr alatti szövetekben tovaterjedő gyulladás, amit általában a Streptococcus pyogenes (gennykeltő baktérium) okoz. A kórokozó gyorsan terjed a bőrben, mivel olyan enzimet termel, amely károsítja a szövetnek a fertőzés terjedését korlátozó képességét. Az orbánc leggyakrabban a lábszárakon jelentkezik. A fertőzés forrása általában a lábujjak közötti kis seb. A behatolási kapu lehet vakarás, szúrás, égés vagy bőrbetegség okozta gyulladás miatti hámhiány (ez utóbbit nemegyszer a lábfej bőrén levő gombásodási folyamat idézi elő).
A fertőzés első jeleként a bőr kipirul, megduzzad, fájdalmassá válik. A bőr duzzanata az elzáródott nyirokerek miatt alakul ki. A bőrtünetet kísérheti láz, hidegrázás, szapora szívverés és alacsony vérnyomás is. A visszatérő orbánc hatására a nyirokerek oly mértékben károsodhatnak, hogy a végtagduzzanat állandóvá válik.
Az orbánc diagnózisa az orvos számára nem nehéz. A baktériumot az érintett szövetekből, a vérből vagy gennyből lehet kimutatni - erre csak akkor van szükség, ha a kórkép súlyos tünetekben jelentkezik, vagy például ha a tüneteiben hasonló mélyvénás trombózistól kell elkülöníteni.
A betegség azonnali antibiotikus kezeléssel gyógyítható. Enyhébb esetben szájon át adható a gyógyszer, de olykor szükségessé válhat az injekciós kezelés, amely kórházi befekvést igényel. Hogy megelőzzük az alsó végtagok nyirokkeringésének károsodását, fontos a lábhigiéné pontos betartása. Az esetleges lábgombásodást gyógyítsuk, valamint ügyeljünk arra is, hogy ne keletkezzen az amúgy sem ép keringésű lábon hámsérülés. Szükség esetén ajánlottak a keringést javító gyógyszerek és az értorna.

Ezek is érdekelhetnek