Fejfájós kisdiákok

Bármilyen kipihenten kezdik a gyerekek a tanévet, szülők és tanárok gyakran szembesülnek azzal, hogy némelyik nebuló képtelen a tartós figyelemre. Sokszor nem tehet róla, hiszen a csapongó fantázián és a fékezhetetlen szabadságvágyon túl a háttérben meghúzódhatnak szervi vagy idegrendszeri okok, szülési sérülések.

Családi körLovass Ildikó2005. 09. 23. péntek2005. 09. 23.
Fejfájós kisdiákok

Az óvodások, iskolások tíz-harminc százalékánál jelentkezhetnek különféle tanulási zavarok. Gyakran már az óvodában kiderül, hogy a gyerek állandóan nyüzsög, túlmozgásos, képtelen a figyelemre, a fegyelemre, és egy berepülő légy vagy egy elguruló radír is elvonja a tanulástól. Ha csupán a játékigénye nagy, a probléma idővel megoldódik. Ám ha tartósan képtelen összpontosítani, lehet, hogy az agy figyelemfunkcióit gyógyszerrel kell segíteni.
Elég gyakori gyermekkorban is a fejfájás. Ismétlődő fejfájásban az iskolások több mint negyede-fele szenved, tíz százalékukat migrén kínozza. A gyermekneurológusok tudják, hogy a panaszok jó részét a stressz, a feszültség okozza. Mielőbb tanácsos orvoshoz fordulniuk a fejfájásra, szédülésre, látászavarra, egyensúlyvesztésre panaszkodó, romló tanulmányi eredményű gyerek szüleinek. Bármilyen idegrendszeri betegség adódna, minél hamarabb felismerik, annál nagyobb a gyógyulás esélye.
Számos titkot rejt ma is az emberi agy. Az orvostudomány mégis egyre többet tár fel működése rejtelmeiből, így egyre több beteg idegrendszeri problémáin lehet segíteni. Fokozottan érvényes ez a gyerekekre, akiknek idegi sérülései jobban gyógyulnak a felnőttekénél. Az agysérült kisbabák régen - ha túlélték az újszülött kort - a mozgás, beszéd, járás képessége nélkül tengődtek. Napjainkban a tizennyolc évesnél fiatalabbak idegrendszeri elváltozásaival foglalkozó gyermekneurológusok, gyógypedagógusok és mozgásfejlesztők rendszeres munkával látványos eredményeket képesek elérni.
A szakorvosok véleménye szerint a gyermekagy számos tulajdonságában különbözik a felnőttekétől. Képlékenysége révén képes ellensúlyozni az esetleges sérüléseket és hibákat, a fejlődés során mintegy kijavítja azokat. Az eredményes kezeléshez persze elengedhetetlen az idegrendszeri problémák mielőbbi felismerése. Ha a szülő a kisbaba vagy a kisgyermek fejlődése folyamán aggályos jelre figyel fel, forduljon mielőbb orvoshoz. Minél korábban ismerik fel a bajt, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.
Korábban a szellemi elmaradottságot egyszerűen gyengeelméjűségnek könyvelték el, s az érintett kicsiket örök életükre leírták. Pedig számos esetben eredményesen kezelhetők a betegek. Kiderült, hogy ezt a fejlődési elmaradást, amely a gyerekek mintegy három százalékánál fordul elő, több mint ötszázféle ok idézheti elő, és egy részük gyógyszerrel jól befolyásolható.

Ezek is érdekelhetnek