Fürdő csakis gyógyvízben

Iszappakolás, orvosi gyógymasszázs, súlyfürdő - évente több tízezren vesznek igénybe valamilyen rehabilitációs kezelést a társadalombiztosító támogatásával. Az Egészségügyi Minisztérium nemrég módosított rendelete ezentúl rugalmasabb és színvonalasabb fürdőgyógyászati ellátást ígér.

Családi kör2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Fürdő csakis gyógyvízben

Évente két kezelés vehető igénybe - eddig gyakran problémát okozott, ha a kúra időtartama (ami ugyebár jó néhány hetet jelent) áthúzódott a következő naptári évre. Ilyenkor a beteg elesett az őt megillető következő évi kezelésektől, mert a társadalombiztosító szerint neki nem jár, hiszen az adott esztendőben élt már a lehetőséggel.
Az évi két kúrát ezentúl az orvos attól függetlenül írhatja fel, hogy az előző évi áthúzódott-e a következőre. Ha valaki például idén december közepétől veszi igénybe a kezelést, ami 2006 januárjában fejeződik be, az 2005-ös szolgáltatásnak számít, mivel gyógyászati ellátása az idén kezdődött.
A módosítás másik része a szolgáltatások színvonalának emelését tűzi ki célul. Ezentúl a társadalombiztosító támogatásával csak olyan intézmény nyújthat komplex fürdőgyógyászati ellátást, amelynek van gyógyvizes medencéje. A szigorítás része, hogy a betegekkel legalább napi hat órában különböző szakvizsgával (reuma, fizioterápia, rehabilitációs, illetve fizikális medicina) rendelkező orvosok foglalkozzanak.

Ezek is érdekelhetnek