Szabadulás a hájbörtönből

Nem szereti, ha fitneszgurunak nevezik. Tartalékos rendőrtiszt, egykori joghallgató, akit az aerobik tett híressé. Néhanap a virsli meg a felvágott csomagolásáról mosolyog ránk. Schobert Norbert életvezetési tanácsadónak mondja magát. Akaratos ember, a sors néhányszor földhöz vágta, de ő mindannyiszor fölpattant. Nemhiába hívták Gumimacinak a rendőrtiszti főiskolán.

Családi körCsászár Jenő2005. 09. 23. péntek2005. 09. 23.
Szabadulás a hájbörtönből

- Nem vagyok az fajta fickó, akinek minden az ölébe hullik. Ha akad egy probléma, abban csak újabb feladatot látok, amelynek nekidurálhatom magam - magyarázza. Bizton állítja: nem a sztárság és nem is a pénz a valódi hajtóereje, inkább az, hogy tegyen valamit. Például, hogy megtornáztassa és lefogyassza az emberek százezreit.
Szabadulás a hájbörtönből. Ezt ígéri testzsírcsökkentő programja, a Norbi Update. A sovány fitneszedző igen kegyetlenül fogalmaz. Nem gonoszságból vagy beképzeltségből teszi, hanem azért, mert maga is volt dagadt, bánatevésbe menekülő kamasz. S mert látta a nagymamáját, akit ötvenöt éves korában ölt meg a kövérsége.
- A mi családunkban tartotta magát a jó magyar mondás, hogy az a tied, amit megeszel. Buta, zabálásközpontú életmódot folytattunk. Több rokonom százharminc kilósra hízott, magas vérnyomással és cukorbajjal bajlódott. Mit mondjak?! Nem kívánom ugyanezt a kétéves kislányomnak. Egyszer még az óvó nénivel is összevesztem, mert nem engedtem, hogy nutellás kenyeret kínáljon Larának.
{p}
- Az első könyve után sokan megsértődtek, mert ostorozta a kövéreket. Egyenesen sokkolni akarja vele a duci olvasókat?
- Ha ez kell ahhoz, hogy felébredjenek, akkor igen. Hazánkban az emberek nyolcvan százaléka túlsúlyos, mert egészségtelen ételekkel tömi magát, és keveset mozog. Sokaknál a kirándulás annyiból áll, hogy beülnek a kocsiba, s elgurulnak a legközelebbi étterembe. Esténként meg a képernyő előtt ülnek, s azokkal a silány rágcsálnivalókkal eszik degeszre magukat, amelyeket a tévében reklámoznak. "Igyál, nyelj, nyalj, nyerj!", ez árad felénk a tévéből.
- Nem gondolja, hogy szélmalomharc a divatos üdítők és a pelyhek-szirmok elleni küzdelem?
- A reklámok azt sugallják, hogy karcsú leszel, boldog és csupa tengerparti buli lesz az életed, ha ilyet eszel-iszol. Mindez óriási üzlet. Eláruljam? Egy zacskó csipszet egy krumpli árából kihoznak, s miután telenyomják nátriummal meg olajjal, ezerszázalékos profittal adják el. Tudok olyan müzliszeletről, amelyben tizennégy kockányi cukor tartja össze a gabonát. Ezekkel az üzleti érdekekkel csak úgy szegülhetünk szembe, ha megéri a gyártóknak egészséges termékeket eladni. S úgy tűnik, megéri.
- Miben áll a zsírolvasztó Norbi-titok?
- Jó tíz év alatt magamon kísérleteztem ki a módszert, amely egy ideig "szájhagyomány" útján terjedt. Ma is lelkes amatőr vagyok, de szakértők csapata vesz körül. Akkoriban, kamasz fejjel salátákra meg főzelékekre fogtam magam, és mindennap futottam legalább öt kilométert. Hat hónap alatt leadtam negyven kilót. Rájöttem, hogy a mozgás öröme az egyik legjobb az életemben. Ma is kocogok reggelente Szultán nevű kutyámmal.
- A Norbi Update hatékonyságát máris sokan megkérdőjelezték. Vajon okkal?
- A híresztelések jó része irigységből fakad. Szeretnék elébe menni a találgatásoknak, ezért saját pénzemből megbíztam a Magyar Népegészségügyi Tudományos Társaságot, hogy végezzen kontrollcsoportos vizsgálatokat. Biztos vagyok benne: ki fog derülni, hogy hosszú és rövid távon is működik ez az életvezetési program. Önbizalmat és harmóniát ad.
- Állítólag Norbi olyan, mint egy népi gyógymód. Ezért ajánlott szerződést a minisztérium?
- Részt veszek a népegészségügyi program népszerűsítésében, kikérik a véleményemet arról, milyen élelmiszereket áruljanak az iskolai büfékben. Életmódversenyt hirdetnek az oktatási intézményekben, s a győzteseknél jutalmul majd én tartok testnevelésórákat. A szülők többsége nem tudja, milyen rosszat tesz a csemetéjének, ha hagyja elhízni. A pufók gyerekekből ugyanis egészen biztosan kövér és beteg felnőtt lesz.
{p}
- Az egészség után a családot tartja a legfontosabbnak. Mindig ilyen konzervatív elveket vallott?
- Mielőtt megismertem volna a feleségemet, Rubint Rékát, amolyan bulizós, nőcsábász vagány voltam. Addigra befutottam: tévében szerepeltem, megszereztem a kocsit, házat, a férfimagazinok tele voltak az egykori barátnőim fényképeivel. Olyan hírem volt, hogy Réka nem is akart szóba állni velem. Igazi erkölcsös, vidéki lány, vallásos családban nevelkedett. Nem adtam fel, hónapokig udvaroltam neki. Igazi halálos szerelem a miénk.
- Mitől ennyire családcentrikus?
- Talán azért, mert gyerekkoromban nagyon megsínylettem a hiányát. A vér szerinti apám azelőtt hagyott el minket, mielőtt megismerhettem volna. Anyám rengeteget dolgozott, hébe-hóba láttam. A nevemet a nagyanyám második férjétől kaptam, aki névházasságot kötött az anyámmal. A nevelőapámat tartom az igazi apámnak, tőle tanultam meg tisztelni az egyszerű embereket. Az egykori katonatiszt vízvezeték-szerelőként dolgozott, gyakran mentem vele megbütykölni a csapokat.
- Lara a minap testvért kapott...
- Megszületett a második gyermekünk. Kisfiú, Norbinak hívják. Minden tekintetben ő lesz a trónörökös, úgy építem a "cégbirodalmat", hogy egyszer majd ráhagyhassam.

Norbi-féle "tízparancsolat"
Az update 1-es kóddal jelölt ételek és italok korlátozás nélkül fogyaszthatók a nap bármely szakában. A 2-es kód alá sorolt étkek reggel hattól délután három óráig engedélyezettek a fogyni vágyóknak, de csak fél adagot egyenek ezekből. A 3-as kód alá tartozó élelmiszereket csak reggel hattól déli tizenkét óráig fogyaszthatjuk, s lehetőleg minél kevesebbet vegyünk magunkhoz. Természetesen a csipszeket, kekszeket, cukros üdítőket jó időre elfelejthetjük. S kikapcsolhatjuk a tévét is, helyette inkább a melegítőt és az edzőcipőt keressük elő! Mindhárom update kategóriában szerepelnek egészséges és egészségtelen étkek - például a méz és a kristálycukor is 3-as -, olcsó és drága élelmiszerek. Ha egy ételben több kódszámú alapanyag szerepel, a fogást mindig a magasabb kóddal számolhatjuk el.

Ezek is érdekelhetnek