Szív napja

Éljen soká jó szívvel! A szlogen a hazánkban hatodszor megtartott szív világnapjához kapcsolódik. Idén az elhízás és kockázati tényezői kerültek a figyelem középpontjába.

Családi körLovass Ildikó2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Szív napja

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérései szerint az elhízás világméretű járvány. Több mint egymilliárd ember elhízott, és háromszázmilliónál többen kórosan kövérek. Nő az elhízott gyerekek száma, akik felnőttként is kövérek maradnak. A 2000-ben regisztrált adatok szerint a felnőtt lakosság 34 százaléka túlsúlyos, 27 pedig kórosan elhízott. Magyarország a hetedik helyet foglalja el a világlistán a kóros kövérség szempontjából - szembesít a számokkal Zámolyi Károly szívgyógyász, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.
A túlsúly és az elhízás a szív- és érrendszeri megbetegedések vezető kockázati tényezője, hatására négy-nyolc évvel fiatalabb életkorban lép fel az első szívinfarktus. Az utóbbi években új adatok jelentek meg arról, hogy a derékkörfogattal mért hasi elhízás összefügg a szív- és érrendszeri kockázat növekedésével. A zsírsejtek jelentős többlete a hasi területen - ez az úgynevezett alma típusú elhízás - növeli a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegség és a korai elhalálozás kockázatát. Magyarországon a férfiak esetében a 94 centiméternél, nőknél a nyolcvannál nagyobb derékbőséggel kezdődik a veszélyeztetettség. Az egészséges testsúly fenntartásához az elfogyasztott és elégetett kalóriák egyensúlyára, több mozgásra van szükség. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes őrlésű gabonatermékeket, alacsony zsírtartalmú élelmiszereket, szívbarát margarinokat és olajokat, halat, sovány húsokat, baromfit. Ez a legkevesebb, amit megtehetünk magunkért.

Ezek is érdekelhetnek