Víztaposók előnyben

Civilizációs ártalomnak számít és egyre több embert sújt a vénás keringési megbetegedés: a nők fele, a férfiak harmada szenved valamelyik válfajától. A skála széles, idesorolható a seprűvéna, a visszér, az éjjeli lábikragörcs, a lábszárfájdalom, az ödéma, az aranyér, a trombózis, a lábszárfekély és a tüdőembólia.

Családi körLovass Ildikó2005. 09. 30. péntek2005. 09. 30.
Víztaposók előnyben

Érdemes idejében felfigyelni a folyamat kezdetét jelző enyhébb tünetekre: a felszínes gyulladásra, a még nem túl gyakori, ám rendszeres fájdalomra. Az elhanyagolt trombózisos végtag keringése már gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti megoldással sem lesz többé megfelelő, gyakori a kiújulás veszélye. Az esztétikai problémákon és fájdalmakon túl az ilyen betegségek számos szövődménnyel járhatnak.
A visszértágulatra hajlamosabbak a hízékony vagy túlsúlyos alkatú, világos hajú és bőrű emberek. Az ifjúkor elmúltával tanácsos észrevennünk a lábfájásra való hajlamot. A test egyes részeiről a vért a szív felé továbbító erek - a véna, gyűjtőér, visszér, vivőér - működésük során meggyengülnek. Ha a vénás vér áramlása lelassul, a környező szövetekben pang a vér és a nyirok, a láb bedagad. A pangás kitágítja a gyenge véna falát, ettől a hajszálerek egyre vastagabbá és kanyargósabbá válnak.
A visszértágulatos végtagoknak, főként a fájós lábnak nem tesz jót a meleg. A hosszas egy helyben ülés is káros, mert a lesüllyedő vérnyomástól a vér besűrűsödik, és kis vérrög keletkezhet, amely elzárja a vénát, majd trombózist vagy akár tüdőembóliát is okozhat.
Mint a legtöbb betegség, a vénás keringési zavarok kialakulása ellen is sokat tehetünk. A megelőzés egyet jelent az egészségtudatos életmód egyszerű, ám oly gyakran be nem tartott szabályaival. Legfontosabb a megfelelő, rendszeres mozgás: a kitartó és a szervezetet nem hirtelen megterhelő sport (úszás, kocogás, biciklizés). A könnyen emészthető, szénhidrátban gazdag, zsírban szegény, sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó táplálék megvéd az elhízástól. Fontos a bőséges folyadékbevitel, mert javítja a vér áramlási tényezőit. Ügyeljünk a normális testsúly elérésére és megtartására, mert a túlsúly gátolja a vénás vér visszaáramlását. Előnyösen hat a keringésre a hideg-meleg vizes váltott lábfürdő, a harmatos fűben járás, a víztaposás. Ajánlott a kényelmes, nem túl magas sarkú cipő viselése.
Ha már látható seprűvéna vagy visszér alakult ki, tartsunk be néhány alapszabályt. Járjunk minél többet gyalog, és amilyen gyakran lehet, polcoljuk fel a lábat a szív magasságába. Célszerű a rendszeres lábtorna, lábizom-erősítő tornagyakorlatok végzése. Ne üljünk túl sokat, főként keresztbe tett lábbal. Kerülendő az erős, tartós napozás, a forró szauna, a meleg pakolás. Mielőbb adjuk le a súlyfelesleget. Számos természetes, növényalapú gyógytermék kapható, amely javítja az érfal tónusát, csökkenti az ödémahajlamot.

Tanácsoljuk
A visszértágulat fájdalmainak enyhítésére készítsünk hideg borogatást két és fél dl vízbe tett két teáskanálnyi körömvirág tinktúrából.
Ha bőrünk nem sérült, kihűlt fekete nadálytő teával, ha sebes, körömvirág teával borogassuk.
Fekete nadálytő kenőcsét használva arra vigyázzunk, hogy a sérült bőrre ne kerüljön belőle.

Ezek is érdekelhetnek