Patkányok szívküldije vörösborral

Kellemes dolguk volt a Pécsi Orvostudományi Kar kísérleti állatkáinak: heteken át villányi vörösbort ihattak. Persze nem azért részesültek ebben a kiváltságban, hogy végre az ő életükben is történjen valami jó. Szigorúan tudományos célzattal kapták az isteni nedűt. Az eredmény világraszóló lett.

Családi körKemény Krisztina2005. 10. 28. péntek2005. 10. 28.
Patkányok szívküldije vörösborral

Újfent bebizonyosodott, hogy érdemes odafigyelni a hosszú évszázadok alatt felhalmozódott népi bölcsességekre. A vörösbor legendás jótékony hatását ugyanis egy közelmúltban végzett kísérlet most már tudományosan is alátámasztja. A titok nyitja a rezveratrol nevű molekula, amely a szív- és érrendszeri betegségek mellett a daganatos elváltozások megelőzését, valamint az öregedésért felelős szabad gyökök megkötését is segíti. E komponens több gyümölcsben - például a szederben és a vörös szőlőben -, valamint a zöld teában is fellelhető, koncentrációja különösen jelentős a vörösborokban.
Nem mindegy azonban, hogy mely borok mely évjáratait isszuk, és az sem mellékes, hogy milyen mennyiségben - hívta fel a figyelmet Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének munkatársa. A vizsgálat során ugyanis (melyben két vezető villányi borászat hetvenhat bora vett részt) megállapították, hogy világfajták közül a merlot, a cabernet sauvignon és a pinot noir, a magyar borok közül a zweigelt és a kékoportó tartalmazza legnagyobb mennyiségben a jótékony hatású anyagot. Különösen kedvező eredményeket mutattak ki a merlot esetében, amelynek literenkénti rezveratrol-tartalma a két-három milligrammnyi világátlaggal szemben nálunk akár a tizennégy milligrammot is elérheti. Az egészségünk érdekében tehát napi egy-két pohár, gondosan kezelt szőlőből, kíméletes technológiával előállított bor fogyasztása tanácsos.
Hasonlóan átfogó vizsgálat a bor egészségvédő hatására Magyarországon még nem történt, és a kutatások nemzetközi szinten is gyerekcipőben járnak, ennek folytán a pécsi eredmények nagy visszhangot váltottak ki. A kísérlet a hazai és nemzetközi tudományos élet képviselői mellett a gyógyszeriparban és borászatban érdekelt vállalkozások fantáziáját is elindította. Elképzelhető, hogy ennek eredményeként hamarosan - a megfelelő bortechnológia kidolgozása után - magas rezveratroltartalmat garantáló, igazoltan gyógyhatású borok, valamint gyermekek számára alkoholmentes borkészítmények kerülnek piacra.
Márk László elárulta, hogy a kísérletek alapján a rezveratrol a várható élettartamot is kedvezően befolyásolja. Hatására az alacsonyabb rendű élőlények harminc-negyven százalékkal tovább éltek. Bár a fejlettebb élőlények körében erre vonatkozó vizsgálat még nem történt, a kúrát - a kulturált borfogyasztás alapelveit szigorúan betartva - máris megkezdhetjük. Ártani biztosan nem árt.

Kísérleti patkányok
Képzeljünk magunk elé három csoport patkányt. (Jó-jó, nem a legszívderítőbb látvány, de azért próbáljuk meg!) Az elsőben csupa egészséges egyed él, velük kizárólag vizet itatnak. A másik két csoport kevésbé szerencsés, tagjaikban ugyanis kémiai beavatkozással szívinfarktust produkálnak. Ezt ugyan túlélik, de szívsejtjeik - mint minden infarktuson átesett emberéi - megnagyobbodnak. Az elváltozás azért veszélyes, mert a későbbiekben szívhalálhoz vezethet. Mielőtt azonban bekövetkezne a visszafordíthatatlan, az infarktuson átesett patkányok egyik csoportjával csak vizet, a másikkal kizárólag jófajta - bár alkoholmentesített - villányi vörösbort itatnak. A kísérlet végén mindhárom csoport példányait felboncolják: az infarktuson átesett, de vizet ivó csoport szívsejtjei kórosan nagyok, míg az infarktuson szintén átesett, de bort ivó patkányok szíve ugyanolyan egészséges, mint az infarktust nem kapott, első csoporté.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek