Az orvos válaszol

Pattanások

Családi körDr. Szirmák Eszter2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Az orvos válaszol

A címbeli jeligét választó olvasónk arra a kérdésre vár választ, hogy a pattanásos bőrt milyen antibiotikummal lehet kezelni. A pattanásos bőr (orvosi kifejezéssel: akné) gyakori bőrbetegség. A hormonok, a faggyú és a baktériumok együtthatása révén jön létre, amelynek következménye a szőrtüszők gyulladása. Többnyire a mellkas bőrén, a vállakon, a háton és az arcon jelenik meg. Súlyosabb formában a pattanások mellett tályogok és gennyel teli tasakok is keletkeznek.
A faggyúmirigyek termelik a faggyút, amely olajos anyag. Ezek a mirigyek a szőrtüszőkhöz kapcsolódnak. A faggyú az elhalt bőrsejtekkel együtt a szőrtüszőn keresztül, a bőr kis nyílásain át kerül a felszínre. Akné akkor jön létre, ha a beszáradt faggyú, a levált hámsejtek és a baktériumok együttesen kitöltik a szőrtüszőt és elzárják a kiürülés útját.A pattanásos bőr elsősorban serdülőkorban jellemző. Ilyenkor a hormonális változások fokozott faggyúképződést indítanak meg. Pattanások jelenhetnek meg fiatal nőkön a menstruációs ciklussal összefüggő hormonális változások során is. Télen rosszabbodhat, nyáron javulhat az akne előfordulása.
A pattanásos bőr lehet enyhe jelenség, de egészen súlyos formában is mutatkozhat. Az enyhe formában egy-két kis gyulladt pattanás jelenik meg, főként az arcon. Pattanás a kis, fekete mitesszer is; ezek bőrszínűek, duzzadt közepükön egy fekete pont látható. Súlyos formában számos duzzadt, mély, gennyel teli tömlővel vagy tályoggal tarkított csomót látunk.
Az akne enyhe formájában sokszor elegendő a bőr tisztítása, a pattanások szárítása. Emellett antibiotikus helyi, felszínes kezelést is alkalmazhatunk. Tanácsos vizes alapú kozmetikumokat használni, mert a zsíros termékek tovább ronthatják az állapotot.
A nagyobb, gennyes aknékat steril tűvel, a bőr előzetes fertőtlenítése után nyithatjuk meg. Mély pattanásokra belsőleg is adunk antibiotikumot. Leggyakrabban a tetracyclin-, doxycyclin- vagy erythromycin-tartalmú szereket adjuk. Van olyan eset is, amikor a betegség kiújulásának megakadályozása céljából az antibiotikus kezelést akár hónapokra szólóan is előírja az orvos. Súlyos, antibiotikumra sem reagáló esetekben egy úgynevezett izotretinoin-készítményt ad a szakorvos. Ezt azonban jól meg kell gondolni, mert a kezelés számos mellékhatással (például magzatkárosodással) járhat. Azoknál a nőknél, akik pattanásai a női ciklussal függnek össze, a fogamzásgátló tabletta segíthet. Ilyenkor a hormonszint stabilizálódása hozza meg a jó eredményt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek