Fárasztó finis

Tapasztalták már, hogy elfelejtették vagy, épp ellenkezőleg, kétszer akarták befizetni a gyerek menzáját vagy a telefonszámlát? Az esztendő utolsó heteiben egyre gyakrabban kapjuk azon magunkat, hogy nincs egy percnyi időnk sem a pihenésre. Hol vannak már a kellemes nyári szabadság emlékei?! Testi-lelki fáradtságunkban nehezebben összpontosítunk, ingerlékenyebbek és szétszórtabbak vagyunk. Gyakran abban reménykedünk, talán karácsony után, szilveszter előtt mégis lophatunk magunknak pár lazítós napot.

Családi körBalogh Mária2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Fárasztó finis

Sokan sajnos nem számolnak azzal, hogy az agyonhajszolt, stresszes szervezet megköveteli a nyugalmat és a feltöltődést. Komoly intő jel, amikor nem csupán a testünk, de az agyunk is elfárad. Ha átmeneti a panasz, és nem kíséri szervi probléma, nem kell nyomban a legrosszabbra gondolni, s rögtön ideggyógyászhoz szaladni. Észre kell vennünk, hogy egyszerűen csak túlterheltük az agyunkat. Ez főként a szellemi munkát végzőkre és a vizsgaidőszakban leterhelt főiskolásokra, egyetemistákra jellemző. Jó tudni, hogy az agynak ilyenkor még több cukorra, zsírsavra és vitaminra (főként a B csoport tagjaira), valamint friss oxigénre van szüksége. A túlterhelt napokon ne sajnáljunk magunktól pár órányi sétálást, gyaloglást a szabadban, valamint az egészségi állapotunknak megfelelő sportolást, gyógytornát. Köztudott, hogy a fizikai erőkifejtés különféle kémiai anyagokat szabadít fel az agyban, egyebek mellett a lelki békéhez nélkülözhetetlen endorfint.
A kimerültség kellemetlen kísérőjelensége lehet az álmatlanság. Ilyenkor úgy segíthetünk magunkon, ha lefekvés előtt legalább két órával vacsorázunk, kerülve a zsíros, nehéz ételek fogyasztását. Igyunk egy csésze zellergumóból készült teát: két-három deciliter forrásban lévő vízhez adjunk két teáskanálnyi összetört zellert, és néhány percig áztassuk. Elősegíti nyugodt alvásunkat, ha az esti fürdővízbe illóolajat vagy gyógynövényfőzetet keverünk. Ajánljuk többek között a levendulát, citromfüvet, kamillát, orbáncfüvet, komlót, hársfavirágot és macskagyökeret.
Ha mégsem volt pihentető az éjszakai alvásunk, s napközben ismét fáradtnak érezzük magunkat, relaxáljunk húsz percet. Lehetőleg ne aludjuk át a délutánt, inkább térjünk nyugovóra este egy kicsivel korábban.

Ezek is érdekelhetnek