Kevesebb, de jobb szuri

Mire felnő egy magyar gyerek, húsz oltást kap! Legalábbis eddig így volt. A jövő évtől azonban már "csak" tizenegy szúráson kell átesnie.

Családi körUjlaki Ágnes2005. 11. 18. péntek2005. 11. 18.
Kevesebb, de jobb szuri

Az eddig érvényes, megdöbbentően nagy kerek számnak persze több a jó következménye, mint a rossz: mindennél fontosabb, hogy csemetéink mentesülnek számos betegségtől. Igen-igen elvétve, évente-kétévente fordul elő olyan oltási szövődmény, amely maradandó egészségkárosodást okoz. Az évi kétmillió oltást tekintve a veszély tehát elenyésző (bár ez természetesen az érintett családok számára nem vigasztaló).
Hazánkban - a mostanában tapasztalható egy-két szülői "lázadozás" mellett is - példamutatóan jó az oltási fegyelem. Az oltások kötelezőek, de a mellékhatásokért az állam nem vállalja a felelősséget, nem perelhető. Néhány hete az illetékesek kijelentették, hogy az esetleges mellékhatásért az oltóanyag gyártóját vagy az orvost lehet hibáztatni. (Az orvostársadalom felhördülésére ezt az álláspontot utóbb árnyalták: az orvos csak akkor felelős, ha bizonyíthatóan hibázott a vakcina beadásakor.)
A védőoltások januártól megváltozó rendszere szerint azért kaphat a jövőben csak tizenegy szúrást a gyerek 14 éves koráig, mert ezentúl öt komponensből állnak majd a vakcinák, egy oltóanyag több betegség ellen óv. A védelem azonban nem gyengül, az oltások továbbra is a következő tíz betegség ellen nyújtanak védettséget: tuberkulózis, gennyes agyhártyagyulladás, torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, mumpsz, kanyaró, rubeola, fertőző májgyulladás és gyermekbénulás. Az átállások miatt az oltások adminisztrációja is megváltozik, minden oltási könyvet kicserélnek. Az új rendszer csak a 2005. október 31. után születettekre vonatkozik.
Az új oltóanyagok az európai szabványnak megfelelőek, korszerűbbek lesznek a régieknél, s így még az eddigi kevésnél is kevesebb szövődmény várható. Az új rendszerben a szamárköhögés elleni oltóanyag sejtmentes lesz, ami a régi változattal néha előforduló megbetegedéseket kiküszöböli. Ugyancsak változik a járványos gyermekbénulás elleni anyag, a Sabin-csepp összetétele is: legyengített élő vírus helyett csak elölt vírust tartalmaz majd. A higanyos oltások minden fajtáját kivonják a forgalomból. Az új oltáshoz kicsivel hosszabb és vékonyabb tű jár, ami kisebb fájdalmat okoz. A jelszó: kevesebb szúrás, kevesebb sírás.

Védőoltás madárinfluenza ellen
A madárinfluenzáról  szóló hírek hallatán felértékelődött a védőoltás mint megelőzési eszköz. Így az idén megnőtt az érdeklődés az emberi influenza elleni vakcina iránt is. Jelenleg 1,3 millió adag oltóanyag áll rendelkezésre, félmillióval több, mint amennyi tavaly elfogyott. Az idősek és a krónikus betegek számára ingyenes az oltás, de bárki néhány száz forintért megvásárolhatja és háziorvosával beadathatja.

Ezek is érdekelhetnek