Látássérültekből üzleti asszisztensek

Kevés rosszabb érzés van annál, mint mikor az ember feleslegesnek érzi magát. Bizonygathatják személyenként a családtagok, ismerősök, hogy ez mennyire nincs így - hiába, ha a számok nagy általánosságban mégis mást mondanak.

Családi körLovass Ildikó2005. 11. 25. péntek2005. 11. 25.
Látássérültekből üzleti asszisztensek

Népszámlálási adatok szerint mintegy 65 ezer vak és gyengénlátó él hazánkban. Harminc százalékuk még az általános iskolai végzettséget sem szerezte meg, és nem sokkal többen végezték el a nyolc általánost. A szakmunkások aránya 8, az érettségizetteké 17, a diplomásoké pedig 7 százalék.
A fogyatékosok között a látássérültek a munkaerőpiacon sokoldalúan hátrányos helyzetű csoportot alkotnak. Pedig képzések híján még a munkaképesek sem könnyen jutnak álláshoz. Ezen a visszás helyzeten kíván javítani az a program, amely piacképes szakmákkal új lehetőséget adhat a gyengénlátóknak. A Szakmai Továbbképző, Átképző és Vállalkozástámogató Rt. intézményében európai üzleti asszisztensekké képzik az alkalmassági vizsgákon kiválasztott, érettségizett, alapfokú angolnyelv-tudással és számítástechnikai ismeretekkel rendelkező hallgatókat. A tizennégy hónapos, ingyenes képzés során napi négy-öt órás foglalkozásokon a gyengénlátók többek között gépírást, közgazdaságtant, marketinget, gazdasági jogot és üzleti angol nyelvet tanulnak majd.
Az állás reményében. Hogy aztán hasznosnak érezhessék magukat.

Ezek is érdekelhetnek